'Türkiye'de Suriyeli olmayan sığınmacılar okula gidemiyor'

'Türkiye'de Suriyeli olmayan sığınmacılar okula gidemiyor'

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Türkiye'de Suriyeli olmayan çocukların eğitim imkanlarına erişimine ilişkin yayımladığı raporda "Suriyeli olmayan sığınmacılar okula gidemiyor" denildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Türkiye'de Suriyeli olmayan çocukların eğitim imkanlarına erişimine ilişkin bir rapor yayımladı.

BBC Türkçe'nin aktardığı rapora göre, Türkiye'deki pek çok sığınmacı çocuk, "keyfi uygulamalar" nedeniyle okula gidemiyor.

Raporda Türkiye'deki yasalara ve uluslararası hukuka göre bu çocukların eğitim hakkı olduğu belirtilerek, İçişleri Bakanlığı'na "Suriyeli olmayan sığınmacı çocukların eğitime erişimini engelleyen politikalarından vazgeçmesi" çağrısı yapıldı.

'ATILABİLECEK MAKUL ADIMLAR VAR'

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Simon Rau, "Türkiye yasalarla ülkedeki tüm çocukların eğitim görmesini güvence altına almaktadır ancak birçok sığınmacı çocuk için bu, boş bir vaadden öteye geçmiyor. Türkiye'nin sığınmacı çocuklar dahil tüm çocukların okula gitmesini sağlamak için atabileceği makul adımlar var" dedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Mart 2017'de, yaşları 5-17 arasında değişen 68 Afgan ve İranlı çocuğun aileleriyle görüştü. Görüşmeler sığınmacıların ikamet için yönlendirildikleri Denizli, Trabzon ve Gümüşhane'nin yanı sıra İstanbul'da yapıldı.

Binlerce kişinin, iş bulabilmek için İstanbul'a taşındıklarından hukuki bir statüye sahip olmadıkları ve gözaltına alınma riskiyle karşı karşıya kaldıkları belirtiliyor.

İnsan Hakları Gözlemevi, sığınmacıların yoksulluk nedeniyle çocuklarını okula gönderemediklerini de belirtiliyor.

Raporda, Türkiye'de 42 bin 221 Suriye dışındaki ülkelerden gelen okul çağındaki göçmen ve sığınmacı olduğu belirtiliyor. Ancak bu çocukların kaçının okula gidebildiği bilinmiyor.

'KANUN SIĞINMACILARIN UYGURUĞA GÖRE FARKLILIK TAŞIYOR'

Türkiye hükümetinin yapılan uluslararası bağışlar sayesinde tüm Suriyeli göçmen çocukları önümüzdeki yıl okula kaydettirme sözü verdiği, ancak diğer ülkelerden gelen göçmen çocuklar için benzer adımlar atılmadığı belirtiliyor.

Rapora göre, Türkiye'de sığınmacılara yönelik kanun ve uygulama, Avrupalı, Suriyeli ve Suriyeli olmayan sığınmacılar için farklılıklar taşıyor.

Suriyeli olmayanlar, onlar için belirlenen şehirlerde her iki haftada bir kayıt yaptırmak şartıyla yasal statüye sahip olabiliyorlar, ancak iş yokluğu gibi nedenlerle yaşadıkları şehri değiştiremiyorlar.

DAHA FAZLA