Türkiye'de çalıştırılan çocuk sayısı 2 milyona yaklaştı!

Türkiye'de çalıştırılan çocuk sayısı 2 milyona yaklaştı!

Bu yıl 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda bir kez daha çalıştırılan çocuklar gündeme geldi. DİSK tarafından hazırlanan rapora göre, Türkiye'de çalıştırılan çocukların sayısı 2 milyona yaklaştı. Sadece geçtiğimiz yıl 56 çocuk çalışırken hayatını kaybetti.

DİSK Genel-İş tarafından hazırlanan "Türkiye’de Çocuk İşçi Olmak" adlı rapora göre, Türkiye'de çalıştırılan çocuk sayısı 2 milyona yaklaştı. Çocukların yüzde 78’inin kayıt dışı çalıştırıldığı kaydedilen raporda, 2016 yılında 56 çocuğun iş cinayetleri sonucu yaşamını yitirdiği belirtildi. 

ÇALIŞTIRILAN ÇOCUK SAYISI GİTTİKÇE ARTIYOR

Raporda çalıştırılan çocuklara ilişkin verilerin sadece 15-17 yaş grubu için mevcut olduğu vurgulanarak, 15 yaş altı ve tarımsal faaliyetlerde çalıştırılan çocuklara ilişkin verilerin bulunmadığına dikkat çekildi. Raporda 15-17 yaş grubunda yer alıp çalıştırılan çocuk sayısının 2012 yılında 601 bin iken, 2016 yılında 709 bin olduğu tespitine yer verildi. 

Raporda mesleki eğitim alan ve turizm sektörü gibi iş alanlarında "çırak" adı altında çalıştırılan çocuklara ilişkin verilere de yer verildi. Verilere göre, 2015 yılında 17 yaşına kadar çalıştırılan çırak sayısı ise 401 bin 464 iken, Aralık 2016 itibarıyla bu sayı 1 milyon 170 bin’dir. Dolayısıyla Türkiye'de hem "çırak" adı altında hem de gayriresmi olarak çalıştırılan çok sayısının 2 milyona yaklaştığı belirtilmektedir. 

ÇOCUKLAR KAYIT DIŞI ÇALIŞTIRILIYOR

Raporda dikkat çeken bir başka detay ise çocukların yüzde 78'inin kayıt dışı çalıştırılıyor olması. Bu durumda çalışan her 10 çocuktan 8’i kayıt dışı. 

Raporda çalışıtırılan çocuk sayısındaki artışın çocuk yoksulluk oranının yüksek olmasından kaynaklandığı belirtildi. Raporda, Türkiye’de çocukların yoksulluk oranının yüzde 25,3 olduğu belirtilirken, Türkiye'nin AB’ye üye ülkelerle karşılaştırıldığında yoksulluk oranı en fazla olan ülke konumunda olduğu ifade edildi. 

2016'DA 56 ÇOCUK ÇALIŞIRKEN HAYATINI KAYBETTİ

Raporda ayrıca iş cinayetine maruz kalan çocuk sayısına ilişkin veriler de açıklandı. İşçi Sağlığı İş Güvenliği Meclisi tarafından yayınlanan verilere göre, 2012 yılında 32 çocuk iş cinayetlerinde hayatını kaybetmişken, 2016 yılına gelindiğinde bu sayının 56 olduğu vurgulandı. 

DAHA FAZLA