Türkiye 'sefalet endeksi' sıralamasında 6'ıncı sırada

Türkiye 'sefalet endeksi' sıralamasında 6'ıncı sırada

Ekonomistler tarafından sıkça kullanılan “sefalet endeksi” hesaplamasında Türkiye 6. sırada.

Mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik ve tüketici enflasyonunun toplamından oluşan ve ekonomistlerin 'sefalet endeksi' olarak tanımladığı puanlamada Türkiye 21.1 puanla 6'ıncı sırada yer aldı.

Sözcü'den Engin Esen'in haberine göre; sefalet endeksinde birinci sırada 748.3 puan ile Venezuela bulunurken, ikincilikte 32.8 puanla Güney Afrika, bu ülkeyi 31.1 puanla Arjantin takip ediyor. Ukrayna . 26.1 puanla dördüncü olurken, Yunanistan beşinci, Türkiye ise altıncı sırada yer aldı.

Endeksin en dibinde yer alan, yani sefaletten en az etkilenen ülkeler ise İsviçre, Japonya, İzlanda ve Danimarka.

ABD'li finansal yayın kuruluşu Bloomberg'in yayımladığı endekste, küresel ekonomide ve bölgelerinde etkili 65 ülke esas alındı.

Sefalet endeksinin en basit hali olan mevsimsellikten arındırılmış işsizlik ve enflasyon oranları toplamı “sıradan vatandaşın ekonomik durumunu” ölçmekte kullanılıyor.

ENFLASYON YÜKSELİYOR

Türkiye'de hem işsizlik hem de enflasyonda yılın ilk iki çeyreğine göre temmuzda küçük gerilemeler kaydedildi. Ocak ayında yüzde 13'e dayanan işsizlik, nisanda yüzde 10.5 ölçülürken, sefalet endeksinde kullanılan mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranı ise yüzde 11.3 olarak hesaplandı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun önceki gün açıkladığı temmuz ayı tüketici enflasyonu oranı yüzde 9.8'de kalınca, aylar sonra ilk defa halkın fakirleşmesinin çift haneli sayıların altına indiği anlaşıldı. Ancak Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, “Önümüzdeki aylarda baz etkisi nedeniyle enflasyonda bir miktar yukarı yönlü eğilim görülebilir” diyerek, sonbahara doğru enflasyonun yeniden yükseleceğinin işaretini verdi. Zaten üretici fiyatlarındaki yıllık artışın yüzde 15.45'e fırlaması, tüketici enflasyonunun artacağının habercisi olarak yorumlandı.

DAHA FAZLA