Türkiye Paris İklim Anlaşması'nın onay sürecini askıya aldı

Türkiye Paris İklim Anlaşması'nın onay sürecini askıya aldı

ABD Başkanı Trump’ın çekilme kararının ardından Türkiye de geçen yıl imzaladığı Paris İklim Anlaşması’nı askıya aldı.

ABD Başkanı Donald Trump, ABD'nin Paris İklim Anlaşması'ndan imzasını çektiğini duyurmuştu.

Trump, anlaşmanın ABD'nin dezavantajına olduğunu, diğer ülkelere ABD'ye karşı ekonomik avantaj sağladığını söylemişti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Paris İklim Anlaşması’ndan çekilme kararı almasının ardından anlaşmayı geçen yıl imzalayan Türkiye’nin anlaşmayı TBMM’den geçirmek için öncelikle ABD’nin tutumunu bekleyeceği öğrenildi.

Türkiye, geçen yıl nisan ayında Paris İklim Anlaşması’nı imzaladı. Anlaşmanın Meclis’te onay süreci tamamlanmadığı için Türkiye resmi olarak anlaşmaya henüz taraf olmadı.

Anlaşma, normal sıcaklıkların 1.1 derece üzerinde olan yeryüzü sıcaklığındaki artışın 1.5-2 derece arasında kalmasını sağlamayı amaçlıyor.

Habertürk'ten Deniz Çiçek'in haberine göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na dayandırdığı haberine göre, Türkiye iklim değişikliği çalışmalarına maddi katkı sağlayacak olan ABD’nin çekilmesinin, anlaşmanın varlığını riske attığı görüşünde. Türkiye’nin anlaşmaya taraf olmak için en önemli şartı ise oluşturulacak Yeşil İklim Fonu’ndan pay almayı garantilemek.

FONDAN PAY ŞARTI

 Türkiye, gelişmiş ülkeler sınıfında görüldüğü için ülkelerin emisyon salınımlarını önlemek için oluşturulacak 100 milyar dolarlık fondan pay alamıyor. Ankara, gelişmekte olan ülke sınıfına sokularak, fon tarafından desteklenmeyi bekliyor. Gelişmekte olan ülkeler, bu fondan alacakları gelirle yeşil enerji, yeşil ulaşım ile emisyon azaltımına yönelik teknolojilere yatırım yapacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, ABD’nin çekilmesi nedeniyle Yeşil İklim Fonu’nda ciddi sorunların oluşacağını belirterek, “Fona en büyük kaynağı ABD sağlıyordu. Yeşil İklim Fonu olmazsa, hiçbir ülke sera gazı salınımı için önlem alamaz” dedi. Yetkililer, anlaşmanın devreye girmesinin 2020’den itibaren olacağına işaret ederek, “Şimdi anlaşmanın varlığı yeniden tartışma konusu olacak. Kyoto da sağlıklı şekilde uygulanamadı” diye konuştu.