Türkiye, Nazi saldırısına direnen Sovyet kentine yardım etmiş

Türkiye, Nazi saldırısına direnen Sovyet kentine yardım etmiş

Türkiye'nin İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi saldırısına direnen Karadeniz kıyısındaki Tuapse kentine çeşitli önemli ürünlerin sevkiyatını yaptığı ortaya çıktı.

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) Almanya'nın başkenti Berlin'de Nazi faşizmini yıktığı gün olan 9 Mayıs Zafer Günü, başta eski Sovyet coğrafyası olmak üzere tüm dünyada kutlanırken, Türkiye'nin İkinci Dünya Savaşı'nda bir Sovyet kentine kritik önemde yardımda bulunduğu ortaya çıktı. 

Sputnik'in Rus tarihi kaynaklar üzerinden ulaştığı Tuapse yerel basınında çıkan tarihi bilgilere göre, İkinci Dünya Savaşı sırasında Naziler, Bakü petrolü için Kafkaslar'ı ele geçirmek amacıyla Tuapse liman kentine defalarca saldırdı. Kent bu saldırılara direnirken Sovyet gemilerinin Kasım 1942'den itibaren Türkiye'nin Trabzon limanından önemli ürünlerin sevkiyatını yaptığı ortaya çıktı. Bilgilere göre, 'Aleksandr Ulyanov', 'Pestel' ve 'Anatoliy Serov' adlı Sovyet gemileri Trabzon'dan söz konusu sevkiyatı gerçekleştiriyordu.

SOVYET GEMİLERİ TRABZON'DAN SABUN, ZEYTİN, CEVİZ, YÜN GİBİ ÜRÜNLER GETİRİYORDU

Gemilerin Türkiye'den sabun, siyah zeytin, ceviz, deri, yün gibi çeşitli ürünler getirdiği ifade edildi. Arşiv bilgilere atıfta bulunan haberlere göre, Sovyet gemileri büyük riskler altında Türkiye'den ürünleri taşıyordu. Alman denizaltılarının Sovyet gemilerinin peşini bırakmadığı kaydedildi. Türkiye'den yapılan sevkiyatın Haziran 1944'e kadar devam ettiği de ifade edilidi.

Benzer bilgiler Sovyet tarihçi Boris Vayner'in 'Büyük Yurt Savaşı'nda Sovyet Deniz Ulaşımı' (1989 yılı) adlı kitabında da yer alıyor. Kitaptaki bilgilere göre, Nazi denizaltısının 1944 yılında füze saldırısı sonucunda 'Pestel' gemisi mürretabatı hayatını kaybetti. Benzer faciayı 'Aleksandr Ulyanov' gemisi de yaşadı. 23 Şubat 1943'te Naziler, Tuapse limanını bombalarken gemi de saldırıya hedef oldu.