Türkiye Kobane için ayakta

Radikal İslamcı IŞİD teröristlerinin Kobane kent merkezine girmesi ve kentte sokak savaşının başlaması üzerine Türkiye'nin dört bir yanında Kobane'ye destek eylemleri başladı. İstanbul Kadıköy'de ve Gazi Mahallesi'nde polis göstericilere saldırdı.

Güncelleme 03.05

Diyarbakır'da çok sayıda gözaltı var

Diyarbakır'da HDP'nin çağrısı üzerine sokağa çıkan halk Yenişehir'de ofis semtini, Bağlar Hatboyu Caddesi'ni, Bağlar Polis Karakolu önünü trafiğe kapattı. Suruç'a araç kaldırarak destek sunan kitle Diyarbakır'ın önemli tüm semtlerini trafiğe kapatmış durumda. Özellikle Bağlar Polis okulu civarında çok sayıda yurttaş gözaltına alındı. Gözaltındaki yurttaşlar Bağlar Polis Karakolu'nda bekletiliyor. Kentte bugün kepenk kapatma eylemi yapılacak, sabah saatlerinde BDP binası önünden Kobane için Suruç'a araçlar kaldırılacak.


Güncelleme 02.40

Batman'ın Diyarbakır Caddesi'nde, Kobane için yapılan yürüyüşe Hüda-Parlılar (Hizbullah'ın yasal partisi) silahla saldırdı. Yürüyüşçüler, Hüda-Parlıların araçlarını yakarak yanıt verdi.

Güncelleme 02.00

İrfan Bayık - Batman

Batman'da HDP'nin akşam saatlerinde yaptığı çağrı üzerine gece saat 23 30 dolaylarında sokağa çıkan halk Batman - Diyarbakır caddesinde yolu trafiğe kapattı.
Başbakan Davutoğlu'nun posterlerinin bildboardlardan indirildiği yürüyüşte çok sayıda silah patlatıldı. Yaklaşık 40 dakika boyunca ara sokaklarda silah seslerine tencere tava sesleri eşlik etti.
Halk kobane için namus diyerek "Batman, namusuna sahip çık", "Katil IŞİD, işbirlikçi AKP", " Biji berxwedana YPG" sloganlarını attı. Halk Yılmaz Güney parkı önüne kadar yürüdü. Eyleme arabalar kontak kapatarak korna sesleriyle destek verdi.

 

 

Güncelleme 01.50

Halkın Türkiye Komünist Partisi MK üyesi Umut Kuruç Ankara Sakarya meydanındaki kitleye yaptığı açıklamada Kobane'deki direnişin halkların kardeşliğine işaret ettiğini söyledi. Kobane'deki kadın direnişinin de çok önemli olduğunu söyleyen Kuruç, yarın saat 15.00'teki eyleme tam katılımın önemine dikkat çekti. Son olarak "Biji Berxwedana Kobane" diyerek sözlerine son verdi. 

Güncelleme 01.10

İstanbul Kartal'daki eylem halen devam ediyor.


Güncelleme 00:20

DİHA'nın haberine göre Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde, sokaklara dökülen binlerce yurttaşa polis gerçek mermilerle saldırdı.

 


 

Güncelleme 00.01: Polis Taksim'de GS Lisesi önünde Kobane için oturma eylemi yapanlara saldırdı.

Güncelleme 23.50: İstanbul Esenyurt'ta Kobane eylemi yapanlarla polis arasında şiddetli çatışmalar var.

Güncelleme 23.40

Polis, İstanbul İstiklal Caddesi Galatasaray Lisesi önünde toplanan yurttaşlara saldırı hazırlığında... TOMA'ların yanı sıra çok sayıda sırt çantalı sivil polis var. Gözaltı girişimleri yaşandı.

 

Güncelleme 23.25

Esenler'de Kobane'ye destek yürüyüşü sürüyor. "Katil IŞİD işbirlikçi AKP" sloganı atılıyor.
 

Güncelleme 23.15

Ankara'da Sakarya Caddesi'ndeki Ankara Dayanışması çadırının önünde buluşuldu ve oturma eylemine geçildi.

Güncelleme 23.08

İstanbul Maltepe'de E-5'i kapatmak isteyen kitleye polis saldırdı. Bir yurttaşa araç çarptı. 

Güncelleme 23.00

Eskişehir halkı, Kobane direnişi için yürüdü. Espark'ta oturma eylemi yapılıyor.


Güncelleme 22.55

FKF'DEN KOBANE AÇIKLAMASI

Üniversite gençliğinin kitlesel örgütü Fikir Kulüpleri Federasyonu (FKF) Kobane'deki son saldırılarla ilgili bir açıklama yaparak, Haziran'da sokağa çıkan milyonları bu direnişi sahiplenmeye ve büyütmeye çağırdı.

FKF'nin açıklaması şöyle:

Kobane halkı direniyor, Kobane’de bir halk insanlık adına eli kanlı vahşi çetelere direniyor!

Günlerdir Kobane’de İŞİD’e karşı süren direniş bu gece en kritik aşamasına geldi. Kobane içlerine giren İŞİD’e karşı mücadele sokak sokak, ev ev sürüyor. Kobane’de Kürt halkı genciyle yaşlısı, kadınıyla erkeği gerici çetelere karşı kanlarının son damlasına kadar mücadele ediyor. Kobane’de bir halk tüm gücüyle direnirken emperyalizm elini ovuşturmuş, kendi yarattığı vahşeti seyrediyor. AKP hükümeti çıkardığı tezkerelerle İŞİD’e değil Kobane halkına savaş açıyor, gerici çeteleri koruyor. Dünyanın her yerinden ilerici insanlığın ise gözü kulağı Kobane’de, yüreği Kobane halkıyla birlikte. 

Biz bu savaşı hatırlıyoruz. Bu savaş insanlığın barbarlığa karşı savaşıdır. Bu savaş efendilere karşı, Franko’ya karşı,Mussolini’ye karşı, Hitlere karşı verildi. Bu savaşın galibi eninde sonunda büyük insanlıktır. Buna inancımız tamdır! Kobane halkı yalnız, Kobane direnişi sahipsiz değildir! Haziran’da sokağa çıkan milyonlar bugün bu direnişi sahiplenmek ve büyütmekle yükümlüdür!

Kobane’de onurunu savunan gençlere selam olsun!

Kobane’de gericiliğin gözünün içine korkusuzca bakan kadınlara selam olsun!

Kobane’de insanlığı savunanlara selam olsun!

Gerici, katil çetelere karşı direnen Büyük İnsalık’a selam olsun!


Güncelleme 22.50

İstanbul Beşiktaş'ta Kartal Heykeli'nin önünde toplanan kitleye faşist bir grup saldırdı. Saldırı püskürtüldü. Yüzlerce kişinin Beşiktaş'taki yürüyüşü sürüyor.


Güncelleme 22.40

Polis, İstanbul Kadıköy'de Boğa Heykeli'nde toplanan yurttaşlara iki TOMA ile ve gaz bombalarıyla saldırdı. Göstericiler ara sokaklara çekildi.

Güncelleme 22:33

ANF'nin haberine göre DBP Diyarbakır İl Örgütü'nün çağrısı üzerine yüzlerce kişi Suruç’a gitmek üzere DBP il binası önünde toplandı. 

Kobanê’deki direnişe destek olmak için toplanan halk araçlarla Suruç-Kobanê sınırına doğru yola çıkmaya hazırlanıyor. Toplananların sayıları artıyor.

 


 

Güncelleme 22.15

Kadıköy halkı Boğa'da toplanmaya başladı

Kobane'de sokak çatışmalarının başlamasının ardından Kadıköy halkı Bahariye'deki Boğa heykelinin önünde toplanmaya başladı. Yüzlerce yurttaş, "Kobane IŞİD'e mezar olacak," "Katil IŞİD, işbirlikçi AKP sloganları" atıyor.

Güncelleme 21.50

ÖDP'den çağrı
Özgürlük ve Dayanışma Partisi'nden yapılan açıklamada "21 gündür direnen Kobane bu akşam IŞID çetecilerinin ağır saldırısı altında.  Çeteci saldırılara karşı direnen Kobane halkıyla dayanışmayı büyütmek için sokağa çıkalım, sokapa çıkanların yanında olalım, Kobane için sokakta olalım" dendi.


Güncelleme 21.15

Kobanê'ye destek eylemleri tüm yurtta başladı. İstanbul Gazi Mahallesi, Nurtepe ve Kartal'da eylemler sürerken Gazi Mahallesi'nde polisle göstericiler arasında silahlı çatışma yaşandı. Öte yandan Kobanê için Mardin, Diyarbakır, Hakkarı, Şırnak, Eskişehir, Batman, Bingöl, Adana, Antep'te eylemler sürüyor.

HDP tarafından Kadıköy'de Boğa Heykeli'ne eylem çağrısı yapıldı.

Öte yandan Fransa'da yaşayan Kürtler ve Türkiyeli Göçmen İşçiler Kültür Derneği üyelerinin, Kobanê direnişini sahiplenmek ve IŞİD saldırılarını protesto etmek için Paris’teki Orly Havaalanı’nı işgal ettiği bildirildi.


Kobane'deki gelişmeler üzerine akşam saatlerinde acil olarak MYK'sını toplayan HDP, Twitter hesabından açıklama yaparak halkı sokağa çağırdı. HDP Twitter hesabından yapılan MYK imzalı açıklama şöyle:

“Şu anda toplantı halinde olan HDP MYK’dan halklarımıza acil çağrı: Kobanê’de durum son derece kritiktir. IŞİD saldırılarını ve AKP iktidarının Kobanê’ye ambargo tutumunu protesto etmek üzere halklarımızı sokağa çıkmaya ve sokağa çıkmış olanlara destek vermeye çağırıyoruz…
HDP MYK”