Türkiye IŞİD'e karşı bildiriyi imzalamadı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Arap ülkeleri ve Türkiye’den temsilcilerle yaptığı toplantının ardından yayımlanan bildiriye Türkiye imza atmadı. 10 Arap devletinin imzasını taşıyan bildiride IŞİD’e karşı yürütülecek askeri kampanyaya destek açıklaması yapılırken, Türkiye’nin imza atmaması dikkat çekti.

(İleri - Dış Haberler) ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Arap ülkeleri ve Türkiye’den temsilcilerle yaptığı toplantının ardından yayımlanan ortak bildiriye Türkiye imza atmadı. Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde Kerry ile bir araya gelen Arap devletleri temsilcileri ise ABD’nin hazırlık yaptığı askeri kampanyaya destek olacaklarını bildirdi.

"ASKERİ KAMPANYA İÇİN ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ"

Kerry ile görüşen 10 Arap devleti toplantının ardından yayımladıkları bildiride bu amaçla bir koalisyon kurmayı kabul etti. Mısır, Irak, Ürdün, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Umman, Katar, Kuveyt ve Bahreyn’in katıldığı toplantıya Türkiye de katılırken, sonuç metninde Türkiye’nin adına yer verilmedi.

Toplantı sonrasında yapılan açıklamada Arap ülkeleri IŞİD’e giden kaynak aktarımını durdurmak için daha fazla çaba harcamayı kabul ederken, açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Katılımcı devletler IŞİD’e karşı kapsamlı bir mücadele için kendi paylarına düşeni yapmayı kabul etmiştir. Buna IŞİD’e karşı koordineli bir askeri kampanyanın çok sayıdaki farklı boyutuna katılmak da dahildir.”

ABD ÜS VE HAVA SAHASI İSTEDİ

Kerry ise toplantıdan sonra yaptığı açıklamada Arap devletlerinin kurulacak koalisyonda kritik bir rol oynayacağını belirtti ve ittifaktaki hiçbir devletin asker göndermeyeceğini söyledi. Görüşmelerde Kerry’nin ayrıca bölgedeki üslerin ve hava sahasının daha fazla kullanımı konusunda talepte bulunduğu bildirildi. Anlaşma kapsamında Suudi Arabistan’ın da Suriye’deki “ılımlı” örgütler için askeri eğitim kampları kurmayı kabul ettiği belirtildi.