Türkiye, Irak ve İran'dan ortak referandum açıklaması

Türkiye, Irak ve İran'dan ortak referandum açıklaması

Türkiye, Irak ve İran Dışişleri Bakanları, ABD'de gerçekleştirdikleri toplantının ardından Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) 25 Eylül'de yapılacağı açıklanan bağımsızlık referandumuna karşı ortak bir bildiri yayınladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplantısı dolayısıyla ABD'de bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi ve İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, dün dün bir araya gelerek üçlü bir toplantı gerçekleştirdiler ve toplantının ardından ortak bir bildiri yayınlayarak IKBY'nin referandum kararına karşı olduklarını belirttiler. 

Toplantıda ayrıca Türkiye, Irak ve İran'ın IKBY referandumuna yönelik 'karşı-önlemleri' eşgüdüm içinde alma konusunda mutabakata vardığı da duyuruldu.

Yayınlanan bildiride, "Toplantıda üç bakan, Irak'ın toprak bütünlüğüne ve siyasi birliğine olan güçlü bağlılıklarını tekrar teyit etmişler, DEAŞ'a karşı büyük bir zafer teşkil eden Ninova vilayetinin kurtuluşundan duydukları memnuniyeti dile getirmişler, DEAŞ'la mücadelede Irak halkının bir bütün olarak özveri ve kararlılık gösterdiğini belirtmişlerdir" denildi.

Bildiride ayrıca 3 bakanın "IŞİD'e karşı elde edilen kazanımları riske atan referandumdan duygukları kaygı" ifade edilerek referanduma karşı "kesin muhalefet" gösterileceği bildirildi. ve "KBY liderliğine referandumu düzenlemekten kaçınması çağrısında bulunmaya karar vermişler, referandumun Kürtler ve KBY için faydalı olmayacağını vurgulamışlardır." ifadeleri yer aldı. 

3 Bakan tarafından yayınlanan bildiride referanduma karşı alınacak önlemler konusunda eşgüdüm içerisinde bulunulacağı vurgulanarak "Bağdat ve Erbil arasındaki sorunları çözmek için tek yolun Irak anayasası çerçevesinde yapıcı diyalog olduğunu kabul etmiş, bu tırmanışı önlemek için Türkiye ve İran'ın desteğinin önemini vurgulamış, KBY'yi referandumdan vazgeçmeye ikna etmek için uluslararası çabalara duyulan ihtiyacı belirtiş ve uluslararası topluluğa konu üzerideki çabalarını sürdürme çağrısını yinelemişlerdir." denildi.