Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına önce Suriyeli öğretmenler alınacak

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına önce Suriyeli öğretmenler alınacak

Vatandaşlığa “uygun” bulunan Suriyelilere Bakanlar Kurulu kararıyla vatandaşlık verilecek. İhtiyaç nedeniyle başvurular arasında öğretmenlerin öncelikli olduğu öğrenildi.

İçişleri Bakanlığı, 433 Geçici Eğitim Merkezi’nde çalışan Suriyeli öğretmenlere çağrı yaparak Türk vatandaşlığı için evraklarını teslim etmelerini istedi.

Suriyeli göçmenler tarafından yapılan 120 bin vatandaşlık başvurusundan meslek sahibi 7 bini için vatandaşlık yolu açılırken daha çok mühendis, öğretmen doktor gibi eğitimli Suriyelilerin dosyalarına ağırlık verildi. Öncelik ise Geçici Eğitim Merkezleri’nde mültecilere eğitim veren öğretmenlere verilecek.

Karar’dan Kenan Butak’ın haberine göre, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü çalışmada ilk olarak 81 ilde Suriyeli çocukların eğitim gördüğü MEB’e bağlı toplam 433 Geçici Eğitim Merkezi’nde (GEM) görev yapan Suriyeli öğretmenlere telefonla çağrı yapıldı. Suriyeli öğretmenlerin İl Göç İdarelerine yaptıkları başvurunun MİT ve Emniyet birimlerinin güvenlik incelemesinin ardından elendiği ve uygun görülenlerin dosyalarına İçişleri Bakanlığı tarafından son şeklin verildiği aktarılıyor. 

Hükümetten yapılan açıklamarda ilk etapta 10 bin Suriyeliye vatandaşlık verileceği bu sayının kademeli olarak 30 bine çıkabileceği belirtilmişti. Son 7 yılda vatandaşlık verilen Suriyeli mülteci sayısı ise 12 bini geçti.