Türkiye beş yıl sonra yeniden saman ithalatına başladı

Türkiye beş yıl sonra yeniden saman ithalatına başladı

Türkiye'de hayvancılık sektöründe dışa bağımlılık artarken, 5 yıl aradan sonra tekrar Bulgaristan'dan saman ithalatına başlandı. 

Sığır ithalatında dünyada ikinci, Avrupa'nın ise lideri olan Türkiye, kırmızı et, damızlık, besilik ve kasaplık hayvan, küçükbaş hayvan, yem ham maddelerinden sonra 5 yıl aradan sonra tekrar saman ithal etmeye başladı. Dünya gazetesinden Ali Ekber Yıldırım'ın haberine göre, Bulgaristan'dan ilk ithal saman İzmir Limanı'na geldi. Türkiye ilk kez 2012 yılında saman ithal etmişti.

"SAMAN VERİMİ DÜŞTÜ, TÜCCARLAR STOK YAPMAYA BAŞLADI"

Bulgaristan'dan ilk saman ithalatı yapan İzmir Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Osman Civil, Türkiye'de saman fiyatının sezonunda tonunun 300-400 liraya çıktığını belirterek, şu açıklamayı yaptı:

"Daha sezondayken fiyatların yükselmesi hepimizi tedirgin etti. Özellikle sonbahar ve kış aylarında fiyatın daha çok yükseleceği endişesi var. Bu nedenle önlem olarak ithalat yapmaya karar verdik. Türkiye'de özellikle saman üretiminin yoğun olduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde buğday ve arpa tohumunda değişikliğe gidildi. Yüksek dane verimi olan ama sapı kısa çeşitler ekildi. Ayrıca yine bu bölgede biçerdöverler yüksek biçim, yani daneye yönelik biçim yaptıkları için sap anız olarak tarlada kaldı ve saman verimi düştü. Samanın az olduğunu gören tüccarlar fiyatın artacağını düşünerek stok yapmaya başladı. Biz, sipariş veriyoruz, sözleşme yapıyoruz. Fakat saman göndermiyorlar. Bu nedenle ihtiyacımızı karşılamak ve fiyat artışını önlemek amacıyla ithalat yapmaya karar verdik. Çünkü önlem alınmazsa kış aylarında saman fiyatı 700 liranın üzerine çıkar."

İTHAL SAMAN İZMİR LİMANINDA

İzmir Kırmızı Et Üreticileri, Birliği'nin ithal ettiği ilk parti saman İzmir Limanı'na geldi. Birlik Başkanı Osman Civil, Bulgaristan'a ilk gittiklerinde samanının tonunun 40 dolar civarında olduğunu hatırlatarak, "Şu anda 2017 mahsulü samanın tonu 50 ile 60 dolar arasında. Geçen yılın ürünü ise 5-10 dolar daha düşük. Türkiye'nin yoğun talebi üzerine onlar da fiyat yükseltiyor. Çünkü, Türkiye piyasasını yakından izliyorlar. Bize, Konya'da, Polatlı'da kimde ne kadar saman var onu söylüyorlar. Orada 55-60 dolara alınan samanın Türkiye'ye maliyeti 110-120 dolar. Gümrük vergisi yok. Fakat taşıma, liman hizmetleri, karantina, boşaltma ve benzeri maliyetlerle tonu 120 dolara geliyor. Biz üreticiye bu fiyattan veriyoruz" dedi.

DAHA FAZLA