Türkçe öğretmeni, Erdoğan'ın 'fesih' sözlerini değerlendirdi: 'Okuduğunu anlama'dan sıfır!

Türkçe öğretmeni, Erdoğan'ın 'fesih' sözlerini değerlendirdi: 'Okuduğunu anlama'dan sıfır!

Erdoğan’ın AKP’nin kendi kitapçığında yazmasına rağmen “Cumhurbaşkanının Meclisi fesih yetkisi yok” demesini ve aksini söyleyenleri ‘yalancı’ iddia etmesini ortaokul çağındaki çocuklara Türkçe eğitimi veren bir öğretmene sorduk.

İsmini yazmadığımız Türkçe öğretmeni “ilkokul 5. sınıf düzeyinde ortalama bir öğrenci bile yukarıdaki çelişkiyi kolayca fark edebilir. Sayısı çok az olmakla birlikte çelişkiyi fark etmeyen öğrencilerimiz de mutlaka çıkacaktır. Onlara da “Otur yavrum, sıfır!” demek geçse de içimizden, anlamalarını sağlamak için sabırla anlatmaya, açıklamaya, okutmaya devam edeceğiz” yorumunda bulundu.

Konuyu 5. Sınıf seviyesindeki öğrenciler üzerinden ele alan öğretmen “İlköğretim Kurumları Türkçe Dersi müfredatının ‘OKUDUĞUNU ANLAMA’ başlığı altındaki 10. kazanım olan ‘Okuduklarında karşılaştırmalar yapar’ ve  23. Kazanım olan ‘Metindeki anlam bakımından çelişkili ifadeleri saptar.’ İfadelerinden yola çıkarak şu değerlendirmeleri yaptı:

“Başkanlık sistemi referandumuna hızla  yaklaşırken halk oyuna sunulan Anayasa taslağı ile ilgili kafa karışıklıkları da sürüyor. Bunlardan birisi de “FESİH” yetkisi. İşte buna dair iki örnek:

-“Meclisi fesh edecek’ diyor.Ya yalan söyleme be, dürüst ol! Nerde bu yetki gösterin? Bazı ukalalarını da sosyal medyaya servis etmişler, cumhurbaşkanı parlamentoyu feshedecek diyorlar. Yok böyle bir şey!” Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan)

-“Fesih yetkisi yeni sistemde seçimlerin yenilenmesi yoluyla gerçekleştirilebilecektir. TBMM 3/5 çoğunlukla, cumhurbaşkanı da dilediği zaman bu yetkiyi tek başına kullanabilir.” (AKP Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Broşürü)

Şimdi yukarıdaki iki bilgiyi alıp bunu ortaokul 5. Sınıf seviyesindeki öğrencilere bir soru olarak sorduğumuzu farz edelim. İlköğretim Kurumları Türkçe Dersi müfredatının “OKUDUĞUNU ANLAMA” başlığı altındaki 10. kazanım olan “Okuduklarında karşılaştırmalar yapar” ve  23. Kazanım olan  “Metindeki anlam bakımından çelişkili ifadeleri saptar.” İfadelerinden yola çıkarak değerlendirelim:

‘5. SINIF ÖĞRENCİSİ KOLAYLIKLA ANLAYABİLİR’

Ortaokul 5. Sınıf düzeyindeki bir öğrenci bu iki ifade arasındaki “çelişki”yi kolaylıkla anlayabileceği ve aşağıdaki şu çıkarımlarda bulunabileceğini söylemek Bir Türkçe Öğretmeni olarak hiç de zor değildir:

I. cümlede, cumhurbaşkanının meclisi fesih yetkisinin verilmediği iddia edilmektedir.

II. cümlede, yeni sistemde (Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi) Cumhurbaşkanına meclisi fesih yetkisi verildiği açık bir biçimde dile getirilmiştir.

İki metin arasında açık bir çelişki vardır.

Cumhurbaşkanı, sözü edilen broşürde yazan ifadelerin gerçeği yansıtmadığını ifade etmektedir.

I. cümleyi dile getiren kişi II. metnin bulunduğu broşürü hiç okumamıştır.

Broşürü hazırlayanlar ile Cumhurbaşkanın yorumu zıtlık içerir.

‘OTUR YAVRUM SIFIR!’

Sonuç olarak ilkokul 5. sınıf düzeyinde ortalama bir öğrenci bile yukarıdaki çelişkiyi kolayca fark edebilir. Sayısı çok az olmakla birlikte çelişkiyi fark etmeyen öğrencilerimiz de mutlaka çıkacaktır. Onlara da “Otur yavrum, sıfır!” demek geçse de içimizden, anlamalarını sağlamak için sabırla anlatmaya ,açıklamaya, okutmaya devam edeceğiz.”