TÜPRAŞ işçileri üretimi durdurarak uyardı: Bize kulak vermezseniz eylemler büyür

TÜPRAŞ işçileri üretimi durdurarak uyardı: Bize kulak vermezseniz eylemler büyür

TÜPRAŞ’ta çalışan işçiler, toplu sözleşme görüşmelerinde yaşanan anlaşmazlık üzerine dört rafineri de üretimi durdurdu. İşçiler, TÜPRAŞ yönetimine de bir uyarıda bulundu.

@Meryem_Yildrim 

Türkiye Petrol Rafinerileri A. Ş’ye (TÜPRAŞ) ait işletmelerde çalışan işçiler, toplu sözleşme görüşmelerden anlaşma sağlanamaması üzerine İzmit, Aliağa, Batman ve Kırıkkale Rafinerileri'nde üretimi durdurdu.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (Türk İş) bağlı Türkiye Petrol Kimya Lastik İşçileri Sendikası (Petrol-İş) Sendikası ile TÜPRAŞ yönetimi arasında 2017-2018 dönemini kapsayan ve 18 Ocak’ta başlayan toplu sözleşme görüşmelerinde, sözleşme yürürlük süresi, çalışma sistemi, vardiya düzeni vs. konulardaki dayatmaları ve çalışma barışını tehdit edecek düzenlemelerde ısrar edildiğini belirten işçiler, bugün dört rafineride iş bırakma eylemi yaptı.

İŞÇİLER TÜPRAŞ’I UYARDI

İzmit, Aliağa, Batman ve Kırıkkale Rafinerileri'nde bu sabah saatlerinde iki saat iş bırakma eylemi yapan işçiler, TÜPRAŞ’ın sözleşme sürecindeki dayatmalarını protesto etti. Eylemlere Petrol-İş Kocaeli, Aliağa, Batman ve Kırıkkale Şube Başkan ve Yöneticileri, TÜPRAŞ temsilcileri yer aldı. Eylemlerde üretimi durdurarak yaptıkları uyarının dikkate alınmaması durumunda eylemlerin artarak devam edeceği kamuoyuna duyuruldu.

Eylemlerde okunan basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

‘DAYATMALARA BOYUN EĞMEYECEĞİZ!’

 “TÜPRAŞ işçisi uyarıyor:

Dayatmalara boyun eğmeyeceğiz!

Ülkemizin tek rafineri şirketi olan TÜPRAŞ, kurulduğu günden bugüne ekonomiye koyduğu katkılar, ürettiği yüksek katmadeğer ve yaptığı ihracat ile Türkiye'nin en önemli ve stratejik kuruluşu olmuştur.

TÜPRAŞ'ın varlığı, ülkemizde rafineri ürünlerinin güvenli bir şekilde temin edilebilmesine, yüksek katmadeğer yaratan üretime, istihdamın artırılmasına, sektörde teknoloji transferi ile bilgi birikiminin oluşmasına olanak sağlamıştır.

‘TÜPRAŞ EKONOMİDEKİ EN BÜYÜK ŞİRKET OLMASINI İŞÇİLERE BORÇLU’

TÜPRAŞ'ın sektörde ve ekonomide en büyük şirket haline gelmesinde en büyük pay, kuşkusuz, her türlü fedakarlığı yapmaktan çekinmeyen ve yüksek riskleri göze alarak çalışan işçilerindir.

TÜPRAŞ'ın misyon ve vizyonunun sürekliliğinin güvencesi, yüksek kalifikasyona sahip biz çalışanların örgütlü olması ve özelleştirme sonrası dönemde de el birliğiyle tesis edilen çalışma barışına yıllardır sahip çıkmasıdır.

‘İŞVEREN ÇALIŞMA BARIŞINI TEHDİT EDİYOR’

Sendikamız Petrol-İş, 2017-2018 dönemini kapsayan ve 18.01.2017 tarihinde başlayan toplu sözleşme görüşmelerinde de aynı hassasiyet ve sorumlulukla hareket etmiş, bu doğrultuda tavır almıştır. Aynı süreçte TÜPRAŞ işvereni; sözleşme yürürlük süresi, çalışma sistemi, vardiya düzeni vs. konularda dayatmalarda bulunmuş ve çalışma barışını tehdit edecek düzenlemeleri gündeme getirmiştir.

‘İŞÇİNİN KAZANIMLARI TIRPANLANMAYA ÇALIŞILIYOR’

İşveren sözleşme süresini 3 yıla çıkarmak, vardiyalı çalışanların çalışma saatlerini arttırmak ve buna bağlı olarak fazla çalışma düzenlemesinde değişiklikler yapmak, ayrıca hafta tatili çalışması karşılığı ücretli izin kullandırılması ve ödemeleri, ücretli mazeret izni hükümlerinde değişiklikler yapmak istemektedir. Kısacası işveren, binlerce işçinin ve Petrol-İş'in itirazlarına rağmen çalışma biçiminde köklü değişiklikler yapmayı hedeflemekte, işçinin kazanımlarını tırpanlamaya çalışmaktadır.

İşverenin bu dayatmaları sonucunda toplu sözleşme süreci, ne yazık ki, tıkanmış ve sözleşme sürecinde uyuşmazlık aşamasına gelinmiştir.

‘AÇIKÇA UYARIYORUZ: EYLEMLERİMİZ ARTARAK DEVAM EDECEK’

TÜPRAŞ işçisi, bu dayatmalara boyun eğmeyecek, haklarına ve kazanımlarına sahip çıkacaktır! Çalışma barışını bozarak TÜPRAŞ'ın üretim ve faaliyetlerine zarar verecek bu dayatmalardan vazgeçilmeli, işçinin sesine kulak verilmelidir.

TÜPRAŞ işçisi ve Petrol-İş olarak, sözleşme sürecinin işverenin uzlaşmaz tutumu ve dayatmaları nedeniyle tıkanmasını protesto etmek ve işvereni uyarmak için bu sabah İzmit, Kırıkkale, Aliağa ve Batman Rafinerileri'nde eş zamanlı 2 saat iş bırakıyoruz.

Gerçekleştirdiğimiz bu eylemlerle ortaya koyacağımız uyarılar dikkate alınmadığı takdirde, eylemlerimizin artarak devam edeceğini kamuoyuna tüm açıklığıyla duyuruyoruz.

TÜPRAŞ işçisi, zamanında özelleştirmeye karşı verdiği mücadeleyi bugün TÜPRAŞ'a, kazanımlarına ve alınterine sahip çıkmak için vermekten çekinmeyecektir.”

İşçilerin üretimi durdurduğu rafinerilerden fotoğraflar:
İZMİR ALİAĞA
İZMİT 
KIRIKKALE TÜPRAŞ
BATMAN