Tunca Öğreten ve Mahir Kanaat tahliye edildi!

Tunca Öğreten ve Mahir Kanaat tahliye edildi!

Gazeteciler Tunca Öğreten ile Mahir Kanaat'in 323 gündür tutuklu, Derya Okatan, Ömer Çelik, Metin Yoksu ve Eray Sargın'ın tutuksuz yargılandıkları İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 2. duruşmaları bugün görüldü. Tunca Öğreten ve Mahir Kanaat adli kontrol şartıyla tahliye edildi.

RedHack’in sızdırdığı damat Berat Albayrak’a ait e-postaları haberleştirdikleri için yargılanan gazetecilerin ilk duruşması bugün görüldü.Tunca Öğreten ve Mahir Kanaat duruşmaya Silivri Cezaevi'nden SEGBİS ile katıldı.

Savcı tutuklu yargılanan Diken eski editörü Tunca Öğretmen ve BirGün gazetesi çalışanı Mahir Kanaat'in tutukluluklarının devamını istedi. Mahkeme heyeti Öğreten ve Kanaat'in adli kontrol şartıyla tahliye edilmesine karar verirken bir sonraki duruşma 3 Nisan 2018 saat 11.00'e ertelendi.


Güncelleme 18.00

Tunca Öğreten ve Mahir Kanaat Silivri Cezaevi'nden tahliye edildi.

Öğreten ve Kanaati yakınları ve gazeteci dostları karşıladı.

Güncelleme 14.00

Tunca Öğreten ve Mahir Kanaat tahliye edildi. Bir sonraki 3 Nisan 2018 saat 11.00'de görülecek.

Güncelleme 13.10

Ara karar için ara verildi .

Güncelleme 12.30

Mahir Kanaat: Elimde olmayan e-maillerle ilgili sohbet grubu neden kurayım?

Kanaat: Sayın yargıç, sayın üyeler bu belgeler (bulundurmakla suçlandığı 17-25 Aralık fezlekesi) orjinal değildir.

Güncelleme 11.40

Tunca Öğreten: Savaş muhabirliği de dahil mesleğin her türlü tehlikeli alanında görev yaptım. Kendimi hiç bu kadar tehlikede hissetmemiştim.

Öğreten: Veriye ulaştığımızda önce doğruluğunu sorgularız. Karşınızda milyonlarca insana ulaşmış verileri haberleştirmiş, özel hayatla ilgilenmemiş bir gazeteci var. Kimseden talimat almadım.

Öğreten: Hiçbir terör örgütü ile uzaktan yakından ilişkim yoktur. Olmamıştır. Aidiyet bağım olmayan bir örgüt adına suç işlemiş olmam akla, mantığa aykırıdır.

Öğreten: Man Adası belgelerindeki İngiltere Kraliçesine dair bilgiler BBC tarafından haberleştirildi. Hiçbir gazeteci gözaltına alınmadı.

Güncelleme 11.30: 

Duruşma başladı. Savcı tutukluluk hallerinin devamını istedi.


 

NE OLMUŞTU?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'a ait olduğu belirtilen elektronik yazışmalar RedHack tarafından kamuoyuna sızdırılmıştı. 

Elektronik yazışmaları haberleştiren gazeteciler ise geçtiğimiz yıl 25 Aralık'ta evlerine yapılan operasyonla gözaltına alınmışlardı. Gözaltına alınan gazetecilerden Tunca Öğreten, KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) Haber Müdürü Ömer Çelik ve BirGün gazetesi çalışanı Mahir Kanaat tutuklanırken, ETHA Sorumlu Haber Müdürü Derya Okatan, kapatılan DİHA muhabiri Metin Yoksu ve Gazete Yolculuk Yazı İşleri Müdürü Eray Sargın adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. 

Davanın ilk duruşmasında, tutuklu yargılanan gazetecilerden Ömer Çelik tahliye edilirken, Tunca Öğreten ve Mahir Kanaat’in tutukluluk halinin devamına karar verilmişti.