TSK'dan Cerablus'a ÖSO'yu yerleştirme operasyonu

TSK'dan Cerablus'a ÖSO'yu yerleştirme operasyonu

TSK Müşterek Özel Kuvvetleri ve koalisyon hava güçleri Suriye'ye harekat başlattı. "Fırat Kalkanı" olarak adlandırılan harekat 04.30 sularında başladı. Kara harekatına bin 500 kişilik ÖSO gücünün katılması bekleniyor.

TSK Müşterek Özel Kuvvetleri ve koalisyon hava güçleri Suriye'ye harekat başlattı. "Fırat Kalkanı" olarak adlandırılan harekat 04.30 sularında başladı. Operasyonla Cerablus'un IŞİD'den temizlenmesi, YPG'nin bölgeye girişinin engellenmesi ve yine bu bölgeye ÖSO'nun yerleştirilmesi hedefleniyor. 


Güncelleme 21.10

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD Başkan yardımcısı Joe Biden ile görüşmesinde "Şu an itibariyle Cerablus’u ÖSO mensupları ve Cerablus’lu olanlar geri almış durumdalar" dedi.

Güncelleme 20.10

DHA'nın haberine göre, Cerablus'a girdiklerinde boş sokaklarla karşılaşan ÖSO askerleri, IŞİD militanlarının ilçeyi terk ederken patlayıcı tuzaklamış olabileceği ihtimaline karşı evleri ve stratejik yerleri tek tek kontrol etmeye başladı. 

Güncelleme 19.40

 AA'nın duyurduğu habere göre, Cerablus ilçe merkezi ÖSO'nun kontrolüne geçti.

Güncelleme 19.19:

ÖSO askerlerinin Cerablus'taki tüm resmi kurumları ele geçirdiği belirtildi.

ÖSO'nun Cerablus merkezine ulaştığı bildirildi.

Güncelleme 18.03:

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Türkiye-Suriye sınırındaki gelişmelerden endişe duyuyoruz" denildi.

Açıklamada, "Türkiye'nin operasyonunun uzun sürmesinin gidişatı tırmandırma ihtimali var. Sivillerin zarar görmesinden endişeliyiz." şeklinde ifadeler yer aldı.

Güncelleme 17.50:

Başbakan Binali Yıldırım, ABD Balkan Yardımcısı Joe Biden ile yaptığı görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu. 

Yıldırım, "Hem sınır güvenliğimizi korumak hem bölgedeki roket atışlarıyla vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamak bakımından dün gece itibariyle hem topçu atışıyla hem havadan bir operasyon başlattık, buraya gelen unsurları bölgeden püskürttük." şeklinde konıuştu.

Başbakan Yıldırım, açıklamasına şu şekilde devam etti: "Burada yapılan çalışmalarda ABD ile mutabık kaldığımız bir konu var. PYD unsurlarının asla Fırat’ın batısına yayılmamaları ve burada faaliyet içerisine girmemeleri yönündedir. Bugünkü toplantımızda bu konuyu da değerlendirdik ve burada ABD'nin bu konudaki kararlılığını bir kez daha gördük ve hiçbir şekilde PYD, YPG unsurları Fırat'ın batısında varlık gösteremeyecekler. Bu konudaki hassasiyetlerini bir kez daha teyit ettik. Bizim genel yaklaşımımız, şu bunlar PKK’yla iç içeler ve PKK’yla birlikte çalışıyorlar. Her ne kadar DEAŞ için bunlar yardımcı oluyor gibi gözüküyorsa da ABD bilmelidir ki, günün sonunda bir terör örgütüyle başka bir terör örgütünü belki alt edebilirsiniz. Ama sonra elinizde kalan terör örgütünü nasıl alt edeceksiniz sorusu gündeme gelecektir."


Güncelleme 17.20:

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı İdris Baluken, Cerablus operasyonu hakkında konuşarak, " Suriye politikasında belki de geri dönülemez en büyük yanlış" yorumunu yaptı.

Baluken, "Başka bir ülkenin egemenlik alanına girme gibi çok ciddi bir durumla ilgili konuşuyoruz ama TBMM'yi bilgilendirme noktasında en küçük bir gündem bile bu saate kadar dillendirilmemiştir. Bu karar, Erdoğan ve AKP'nin yanlış üstüne yanlış yaptığı Suriye politikasında belki de geri dönülemez en büyük yanlışıyla maalesef bölge halklarının önüne getirilmiştir." şeklinde konuştu.

Baluken şöyle devam etti:

"İki gün önce Çankaya Köşkü'nde yapılan üçlü zirvede belli ki bu savaş kararı tartışılmış ve ortaklaşılmıştır. Şu anda ortaya çıkan tablo maalesef üç liderin çılgın bir şekilde sarayın talimatı doğrultusunda ülkeyi geri dönülemez bir savaş sürecine sürüklemesiyle karşı karşıyayız. Bu savaş kararı uluslararası hukuk nezdinde Türkiye'yi oldukça zora sokacak bir karardır. Bu karar Suriye'deki savaş ortamını daha şiddetli bir şekilde Türkiye'nin içerisine taşıyacaktır. Gelinen aşamada yanlış olarak tespit ettikleri birkaç yıllık Suriye politikasından ders alıp bir doğru politika belirleme durumu yoktur. Yanlışın üstüne yanlış ekleyerek yanlışı büyütme durumuyla karşı karşıyayız."


Güncelleme 16.15:

ANHA'nın haberine göre, Türkiye'nin koruması altında Cerablus'a ilerleyen çeteler arasında çatışma çıktığı iddia edildi.

Haberde, "Cerablus’taki güvenilir kaynaklardan elde edilen bilgilere göre, Türk devleti tarafından Cerablus’a geçirilen çete grupları arasında çatışma çıktı." denildi.


Güncelleme 15.15:

Reutes'ın aktardığına göre, YPG sözcüsü Redur Xelil, Türkiyenin Suriyeye yönelik askeri müdahalesinin "Suriye'nin içişlerine yönelik açıkça saldırgan bir tutum" olduğunu belirtti.


Güncelleme 14.51:

CHP Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, yaptığı açıklamada, hükümeti Türkiye sınırları içinde IŞİD ile mücadele etmeye çağırdı.

Hükümeti IŞİD konusunda defalarca uyardıklarını belirten Böke, artık IŞİD'e karşı Türkiye sınırları içerisinde samimiyetle mücadele edilmesini beklediklerini belirtti.

Böke, "Eğer hükümet IŞİD ile mücadele konusunda samimi ise, Suriye'ye gitmiş olan evlatlarımızın, canlarımızın bir kıymeti var ise, bu kez uyarılarımızı ciddiye almalı. IŞİD'in bir ulusal tehdit olduğu gerçeğini kabul etmeliler. Sınırlarımız içerisinde derhal samimiyet ile bütün adımları atmalılar. Bunu geçmişte söylediğimiz ve dinlenmeyen aklımıza dayanarak söylüyoruz" ​şeklinde konuştu.


Güncelleme 14.45:

DHA, ÖSO'nun Keklice köyünün ardından Kıvırcık köyüne de girdiğini bildirdi.


Güncelleme 14.20:

Türkiye'nin destek verdiği Sultan Murad Tugayı üyeleri Carablus'a ilerlerken görüntülendi. 

(Fotoğraf via @hasansvri )


Güncelleme 13.52:

Suriye Dışişleri Bakanlığı, "Tankların sınırı geçmesi egemenliğimizin ihlali" açıklamasında bulundu.

Gazeteci Hasan Sivrinin aktardığına göre, Suriye Dışişleri tarafından yapılan açıklamada, "Suriye'deki terörist organizasyonlarla savaş, Suriye hükümeti ile koordinasyon dahilinde olmalıdır. IŞİD'i kovup yerine diğer terörist örgütlerin yerlelştirilmesi kabul edilemez. Türk tanklarının topraklarımıza girişini kınıyoruz" denildi.


Güncelleme 13.47:

PYD Rusya temsilcisi, "Kürtler Fırat'ın batısından çekilmeyecek" dedi.

PYD'nin Rusya Temsilcisi Abdüsselam Ali, Sputnik’e yaptığı açıklamada "Bu topraklar, militanlarla girişilen kanlı savaş sonucunda kurtardığımız Kürt bölgeleri. Buraları Türkiye'nin talebiyle neden terk edelim?" dedi.

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yasadışı müdahalede bulunduğunu ve kendi koşullarını dikte ettiğini vurgulayan Ali, Kürt güçlerin Türk ordusuyla çatışabileceğini de belirtti.


Güncelleme 13.35:

ÖSO'nun Türkiye sınırına 3 km uzaklıklaki Keklice köyüne girdiği belirtildi.


Güncelleme 12.13:

Türkiye'nin desteklediği ÖSO ve diğer cihatçı gruplar tekbirlerle Cerablus'a ilerliyor.

 


Güncelleme 12.06:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "YPG Fırat'ın doğusuna çekilmelidir. Yoksa gerekeni yaparız." şeklinde açıklamalarda bulundu.


Güncelleme 11.40:

ÖSO ve cihatçı gruplar Türkiye'nin desteğiyle Cerablus'a ilerlemeye başladı.

 

Güncelleme 11.25:

Türkiye'nin desteklediği 'ılımlı muhalifler'in Cerablus'a yönelik operasyondaki görüntüleri gazeteci Hasan Sivri'nin twitter paylaşımı ile ortaya çıktı.

İşte Türk tanklarını arkasına alan 'ılımlı muhalifler':

Türk tanklarının ve tüm askeri kapasitesinin kullanımı sayesinde Cerablus'a girmeye hazırlanan cihatçıların görüntüleri paylaşılmaya devam ediyor. (Foto: @Khaled_qahtan)

Güncelleme 11.15:

Türk tankları Suriye'ye girdi.

DHA'nın aktardığına göre, askeri kaynaklar, "Tank birliklerimiz Suriye sınırından içeri girdiler. Harekat devam ediyor" dedi.

 


Güncelleme 10.55:

Reuters'a ABD'li yetkililer tarafından yapılan açıklamada, "Harekata havadan koruma sağlayacağız" denildi.


Güncelleme 10.05: 

İçişleri Bakanı Efkan Ala Cerablus'a yönelik düzenlenen operasyon hakkında konuştu.

Ala, "Bizim vazgeçilmezimiz Suriye'nin toprak bütünlüğünün sağlanması ve ılımlı muhalefetin desteklenmesidir." şeklinde konuştu.


Güncelleme 09.45:

Uluslararası koalisyon-TSK-ÖSO güçleri ortak operasyonuna "Fırat Kalkanı" adı verildiği duyuruldu.


Güncelleme 09.39:

Suriye Demokratik Güçleri Cerablus Askeri Meclisi, "Ülkeyi işgal anlamına gelecek her türlü dış saldırıya karşı koyacağız" açıklamasında bulundu.

SDG tarafından Cerablus operasyonuna ilişkin yapılan açıklamayı gazeteci Hasan Sivri aktardı.

Açıklamada, SDG'nin Genel Komutanlık Müsteşarı Nasır Elhac, "Türkiye Nureddin Zengi ve Sultan Murad Tugayı gibi gruplara destek veriyor. Bunlar bizim için dolaylı tehdittir. Ülkemize yönelik her türlü doğrudan veya dolaylı işgale karşı koyacağız" dedi.


Güncelleme 09.30: 

PYD lideri Salih Müslim, Türkiye'nin Cerablus operasyonu ile ilgili olarak, "Türkiye Suriye batağında çok şey kaybedecektir" dedi. Müslim, açıklamayı twitter hesabından yaptı.


Güncelleme 09.11

CNN Türk askeri gerekçelerle tank hareketliliğini bundan böyle ekrana yansıtmayacağını duyurdu.


Güncelleme 08.35:

Sınırda bekletilen TSK'ya ait tanklar harekete geçti. Tanklar Suriye sınırının üzerinde mevzilendi. Kara harekatının bin 500 kişilik ÖSO gücü tarafından yapılacağı belirtiliyor. 


TSK Müşterek Özel Görev Kuvveti ile koalisyon hava güçleri, Suriye'nin IŞİD tarafından kontrol edilen Cerablus kentine harekat başlattı. Operasyon 04.00 sularında başladı.

Anadolu Ajansı operasyonla "yeni göç dalgalarının önlenmesi, bölgedeki sivil halka insani yardımların ulaştırılması ve bölgenin terörist unsurlardan arındırılmasının" hedeflendiğini duyurdu. 

Operasyonda IŞİD hedefleri top atışları ve hava bombardımanıyla vuruluyor. 

Askeri kaynaklardan yapılan açıklamada, "Şu anda bir kara harekatı başlamış değil. Harekatın amacı sınır güvenliğini sağlamak" denildi. Açıklamada, tespit edilen toplam 63 hedefe 224 atım yapıldığı açıklanırken, ilk hava harekatının ise saat 06:08'de başladığı belirtildi. 

Sınırın Türkiye tarafında Türkyurdu köyünde yaklaşık 1500 ÖSO'cunun Cerablus'a girmek için beklediği belirtildi. 

Operasyonun ilk anlarına ait görüntülerde yoğun topçu ateşi dikkat çekiyor.

Operasyondan paylaşılan ilk fotoğraf AA tarafından yayınlandı:

BAŞBAKANLIK'TAN AÇIKLAMA

Başbakanlık'tan yapılan Cerablus açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

"Türk Silahlı Kuvvetleri, koalisyon hava kuvvetleri tarafından Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesine terör örgütü DAEŞ'ten temizlenmesi amacıyla askeri harekat başlatılmıştır.

DAEŞ ile aktif mücadele eden TSK'nın operasyonları, koalisyon güçlerinin bu terör örgütüne karşı yürüttüğü faaliyetlere önemli katkı sağlıyor.

Operasyonla, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne ve milletine saldıran, masum vatandaşları katleden terör örgütleriyle aktif şekilde mücadele edilmesi, bu konuda uluslararası toplum ve koalisyon güçleriyle iş birliği halinde çalışmaların sürdürülmesi amaçlanıyor."

VALİLİK GİRİŞE YASAKLADI

Askeri harekat nedeniyle Gaziantep Valiliğince bazı yerler, Özel Güvenlikli Bölge ilan edildi.