TSK'dan Afrin-İdlib sınırında Nusra cephesi eşliğinde keşif

TSK'dan Afrin-İdlib sınırında Nusra cephesi eşliğinde keşif

"Çatışmasızlık bölgesi" ilan edilen İdlib'e giren TSK'ya bağlı birliklerin, El Kaide bağlantılı Nusra cephesinin kurduğu Heyet Tahrir el-Şam'ın eşliğinde İdlib'in Afrin ile sınır olan bölgelerinde keşif yaptığı belirtildi.

Türkiye, Rusya, İran ve Suriye ile Kazakistan'ın başkenti Astana'da gerçekleştirilen görüşmelerde Suriye'nin 4 bölgesi "çatışmasızlık bölgesi" olarak belirlenmişti.

El Kaide bağlantılı Nusra cephesinin kurduğu Heyet Tahrir el-Şam'ın büyük oranda kontrol ettiği İdlib de bu bölgelerden biri ilan edildi. Anlaşma gereği İdlib'de Rusya'nın askeri desteğiyle Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) konuşlandırılması kararlaştırılmıştı.

TSK tarafından geçtiğimiz hafta boyunca Hatay'ın Reyhanlı ilçesine askeri sevkiyatın yapılmasının ardından, 8 Ekim tarihinde sınırın geçildiği duyuruldu. Sınırı geçen TSK'ya bağlı Özel Kuvvetlerin bölgede keşif faaliyetlerine başladığı bildirildi. 

[ih2]

Hürriyet'ten Uğur Ergan'ın haberine göre, TSK'ya bağlı Özel Kuvvetlere bölgede Heyet Tahrir el-Şam üyesi cihatçılar eşlik ediyor. Keşif çalışması kapsamında TSK unsurlarının ilk olarak İdlib'in YPG kontrolündeki Afrin'e sınır olan bölgelerinde başladı.

Burada 14 ayrı kontrol noktası güzergahında "risk taraması" yapılarak bölgede "riskli ve en az riskli" bölgelerin haritası çıkarılacağı belirtiliyor. Bu işlemlerin ardından TSK'nın diğer unsurlarının da bölgeye konuşlanacağı belirtiliyor.