TSK'da 2. tasfiye dalgası: 1389 asker daha ihraç edildi

TSK'da 2. tasfiye dalgası: 1389 asker daha ihraç edildi

Öte yandan daha önce 1684 askerin ihraç edildiği TSK'da ikinci dalga tasfiyeler yaşandı. İçlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başyaveri Ali Yazıcı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın Yaveri Levent Türkkan ve Konya Jandarma Bölge Komutanı Timurcan Ermiş gibi isimlerin de bulunduğu 1389 kişi daha TSK'dan ihraç edildi. 

TSK’da emir komuta zinciri değişiyor. Kuvvet komutanlarına Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın müdahalesinin önü açılıyor. 31 Temmuz 2016 tarihinde yayınlanan 669 nolu Kanun Hükmünde Kararname ile TSK’nın yapısında önemli değişiklikler yapıldı.

“Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması ve Milli Savunma Üniversitesi Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname” ile birlikte TSK’nın emir komuta zincirinde önemli bir değişikliğe gidildi. Kararname ile birlikte 1970’te, 1324 sayılı kanunla belirlenen Genelkurmay Başkanı görev ve yetkileri değişti. “Genelkurmay Başkanı, barışta ve savaşta silahlı kuvvetlerin komutanıdır” şeklinde eski kanunda geçen tanım “Genelkurmay Başkanlığı teşkilatı kendi kuruluş ve kadrolarında gösterilir. Barışta Kuvvet Komutanlıkları bu teşkilat dışında yer alır ve teşkilatları, Milli Savunma Bakanlığı kadro ve kuruluşunda gösterilir.” ifadeleriyle yeni KHK’da yer aldı. Kara, Deniz, ve Hava Kuvvetleri Komutanlığını Milli Savunma Bakanlığına bağlayan kararname ile birlikte Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın gerekli gördüğünde komutanlıklara doğrudan emir verebilmesinin önü açıldı. Kararnamede, “Verilen emir herhangi bir makamdan onay alınmaksızın derhal yerine getirilir” denildi.

TSK'DA İKİNCİ İHRAÇ DALGASI

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan, "Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması ve Milli Savunma Üniversitesi Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname" ile birlikte Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları, Milli Savunma Bakanlığı'na bağlandı.

Daha önce 1684 askerin ihraç edildiği TSK'da ikinci dalga tasfiyeler yaşandı. İçlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başyaveri Ali Yazıcı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın Yaveri Levent Türkkan ve Konya Jandarma Bölge Komutanı Timurcan Ermiş gibi isimlerin de bulunduğu 1389 kişi daha TSK'dan ihraç edildi. 

Listede 125 subay, 68 astsubayın adının bulunduğu belirtilirken, geri kalan 1196kişinin jandarma olduğu öğrenildi. İhraç edilen jandarmalar arasında general rütbeli kişiler de var. 

ASKERİ OKULLAR KAPATILDI

Yeni kararname ile birlikte tüm askeri okullar kapatıldı. 

Kapatılan askeri okulların yerine Milli Savunma Üniversitesi'nin kurulacağı açıklandı. 

ASKERİ HASTANELER SAĞLIK BAKANLIĞI'NA BAĞLANDI

Yayınlanan kanun hükmünde kararnameyle birlikte Gülhane Askeri Tıp Akademesi (GATA) ve diğer tüm askerş hastaneler Sağlık Bakanlığı'na bağlandı.