Trump'tan kürtaj hakkına engel

Trump'tan kürtaj hakkına engel

Trump, kürtajı destekleyen kuruluşların finanse edilmesini yasaklayan bir kararname çıkarttı.

ABD Başkanı Donald Trump, kürtajı destekleyen uluslararası sivil toplum kuruluşlarının (STK) federal fonlarla finanse edilmesini yasaklayan bir kararname çıkarttı.

Sputnik'in aktardığına göre, Trump'ın imza attığı bu yeni kararnamenin ülkede aile planlaması ve kadın hakları örgütlerini endişeye sevk edeceği tahmin ediliyor.

CUMHURİYETÇİLER YASAKLIYOR, DEMOKRATLAR YASAĞI KALDIRIYOR

Sözkonusu yasak, ilk olarak Cumhuriyetçi Başkan Ronald Reagan döneminde yürürlüğe konmuştu. Ardından Demokrat Parti'li Bill Clinton tarafından 1993 yılında kaldırıldı. Halefi Cumhuriyetçi George W. Bush'un yeniden koyduğu yasak, bu kez Barack Obama yönetimince bir kez daha kaldırılmıştı.

KÜRTAJ KARŞITLARI TRUMP'LA SEVİNİYOR

Trump'ın seçim galibiyetiyle coşku yaşayan çok sayıda kürtaj karşıtı ABD'li örgütleniyor. Bunlardan kimileri, daha geçen aydan itibaren, yönetimde bulundukları bazı eyaletlerde kürtajı yasakladı.

ABD'DE KÜRTAJ HAKKI TEHLİKEDE

Başkan Trump, Yüksek Mahkeme'ye kürtaj karşıtlığıyla tanınan bir yargıcı getirmek istediğini dile getirmişti. Trump, böylece 1973 yılında ABD'de kürtajın yasallaşmasına vesile olan Roe V. Wade davasının 'otomatik' olarak iptaline neden olacağını belirtti.