Trump'tan Ankara Büyükelçisi hakkında karar

Trump'tan Ankara Büyükelçisi hakkında karar

Trump, ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass'ı Afganistan'a atamak için Senato'ya aday gösterdi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Ankara Büyükelçisi John Bass'ı Afganistan'ın Kabil Büyükelçiliği'ne aday gösterdiği öğrenildi. Bass, üç yıldır ABD'nin Türkiye Büyükelçiliği görevini yürütüyordu.

Beyaz Saray tarafından dün yapılan açıklamada, Bass'ın Afganistan'a Büyükelçi olarak atanacağı açıklandı. Yeni görevine başlayabilmesi için Senato Genel Kurulu'ndan onay alması gereken Bass'ın yerine gelecek yeni büyükelçinin kim olacağı ise henüz açıklanmadı.

Sözcü'nün haberine göre; John R. Bass, ABD. Dışişleri Bakanı John Kerry‘nin özel asistanı olarak görev yaptığı sırada 7 Temmuz 2014 tarihinde görevi sona eren Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone‘nin yerine ABD Başkanı Barack Obama tarafından atanmıştı. John R. Bass, ABD’nin Türkiye Büyükelçisi olarak 1 Ekim 2014 tarihinde göreve başlamıştı.

Bass, göreve ilk başladığı günlerde AKP'nin ifade özgürlüğü konusundaki söylem ve eylemlerine karşı izlediği politikalar nedeniyle hükümet tarafından açıkça eleştiriliyordu.

Ayrıca, Trump’ın Ankara’daki ABD Büyükelçisi’ni değiştirme kararı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın son Washington ziyaretinde yaşanan “koruma krizinin” büyüdüğü bir döneme denk geldi.

Erdoğan'ın ABD ziyareti sırasında, Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği önünde protesto gerçekleştiren kitleye, Erdoğan'ın korumaları ve bazı AKP'liler saldırmıştı. 11 kişinin yaralandığı olaylar ABD Kongresi'nde taşınmış, saldırı nedeniyle kınama mesajı yayımlanmış ve Washington polisi olaya ilişkin soruşturma başlatmıştı. Soruşturma çerçevesinde Türk korumalar “Amerikan topraklarında bulundukları yerde gözaltına alınmak üzere”, arananlar listesine konulmuştu.

Soruşturma devam ederken, ABD siyasetinde “koruma krizi” önemli bir yer tutmaya devam etmiş, son olarak da Amerikan Kongresi’nin önde gelen isimleri, olayın gerçekleştiği Türkiye temsilciliğine bir yürüyüş düzenlemişlerdi.