Trump'tan 'aidat' çıkışı: NATO üyesi ülkeler gerektiği ölçüde maddi katkıda bulunmuyor

Trump'tan 'aidat' çıkışı: NATO üyesi ülkeler gerektiği ölçüde maddi katkıda bulunmuyor

ABD'nin yeni başkanı seçilen Donald Trump, NATO'ya ilişkin yaptığı açıklamada, üye ülkelerin ödemeleri gereken ölçüde maddi katkıda bulunmadıklarından yakındı. Trump bu çıkışıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İslam Zirvesi'ndeki aidat açıklamasını hatırlattı.

ABD'de 20 Ocak'ta göreve başlayacak yeni başkan Donald Trump, Avrupa Birliği ve NATO'ya ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

"İNGİLTERE'NİN AB'DEN AYRILACAĞINI SÖYLEDİĞİM DE ÇILGIN OLDUĞUMU DÜŞÜNMÜŞTÜLER"

İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden The Times’a röportaj veren Trump, İngiltere'nin Brexit kararının 'çok zekice' olduğunu vurguladı. 

Trump, “İngiltere’nin AB’den ayrılacağını söyledim. Ayrıldı. Herkes benim çılgın olduğumu düşünmüştü. Ülkeler kendi kimliklerine sahip çıkmak istiyorlar. İngiltere’de kendi kimliğini istedi. Fakat eğer bütün göçmenleri almak zorunda bırakılmasalardı Brexit gerçekleşmezdi diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı. 

"MERKEL'E VE PUTİN'E GÜVENEREK YOLA ÇIKTIM"

Açıklamasında, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in 'en önemli Avrupalı lider' olduğunu belirten Trump, görevi devralmasının ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e 'güvenerek yola çıkacağını', fakat bu güvenin ne kadar sürebileceğini zamanla göreceğini söyledi.

"NATO'DA ÜYE ÜLKELER GEREKTİĞİ KADAR MADDİ KATKI KOYMUYOR"

NATO'ya ilişkin açıklamalarda bulunan Trump, 'aidat' sıkıntısından yakındı. 

NATO’nun çok uzun yıllar önce kurulmuş bir birlik olduğunu vurgulayan Trump, üye ülkelerin ödemeleri gereken ölçüde maddi katkıda bulunmadıklarını söyledi. 

Trump, bu çıkışıyla İslam İşbirliği Teşkilatı'nın düzenlediği 13. İslam Zirvesi'nde Erdoğan'ın yaptığı açıklamayı hatırlattı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'da düzenlenen 13. İslam Zirvesi'nde, üye ülkelerin aidatları ödememesinden yakınmış ve aidat borcu olan ülkelerden bazılarını açıklamıştı.