Trump'tan 200 bin El Salvadorlu için sınırdışı kararı

Trump'tan 200 bin El Salvadorlu için sınırdışı kararı

ABD Başkanı Trump'ın kararıyla 2001 yılındaki depremin ardından ABD'ye yerleşen 200 bin El Salvadorlu sınırdışı edilecek.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı, ABD Başkanı Donald Trump'ın El Salvador hakkında alınan  "Geçici Koruma Statüsü" kararını feshettiğini açıkladı. 

Bakanlıktan yapılan açıklamada, 2001 yılındaki depremin ardından ABD'ye yerleşen 200 bin El Salvador vatandaşının Eylül 2019'a kadar göçmenlikle ilgili yasal durumlarını ayarlamaları, aksi halde sınır dışı edilecekleri belirtildi. 

Açıklamada, El Salvador'da depremin izlerinin ve etkisinin kalmadığı, dolayısıyla bu kişilerin ülkelerine geri dönmesi gerektiği belirtildi. 

El Salvador'da 2001 yılında meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremde 944 kişi hayatını kaybetmiş, 5 binden fazla kişi yaralanmıştı.

Trump yönetimi, 2017 yılı içinde benzer şekilde doğal afetlerin ardından ABD'ye yerleşen Honduraslılar, Nikaragualılar ve Haitililer için de söz konusu programı uzatmama kararı almıştı. Kasım ayındaki açıklamada, Haitililere ülkeyi terk etmeleri için 18 ay süre verilmişti.