Trump'ın seyahat yasağına Yüksek Mahkeme'den 'kısmi onay'

Trump'ın seyahat yasağına Yüksek Mahkeme'den 'kısmi onay'

ABD'de Yüksek Mahkeme, Trump'ın seyahat yasağını 'kısmen onayladı'.

ABD Başkanı Trump'ın 6 ülkenin vatandaşlarına yönelik seyahat yasağı Yüksek Mahkeme tarafından "kısmen" onaylanarak yürürlüğe girmesine izin verildi.

Mahkeme, yasağın ABD'de "gerçek" bir yakını ya da "bağlantısı" bulunmayan kişiler için de geçerli olabileceğini duyurdu.

Mahkeme "mülteci yasağı" ile ilgili olarak Beyaz Saray'dan gelen acil talebi de "kısmen" onayladı.

Yüksek Mahkeme Ekim ayında ise yasağın uygulanıp uygulanmamasını tüm yönleriyle görüşüp, yasak hakkında son kararı verecek.

Trump'ın 27 Ocak'ta imzaladığı başkanlık kararnamesi, Suriye, Irak, İran, Libya, Somali, Sudan ve Yemen vatandaşlarına 90 gün, mültecilere ise 120 gün ABD'ye giriş yasağı getirmişti.

Havaalanlarında protesto gösterileri düzenlemesine yol açan kararname, "ayrımcı" olduğu gerekçesiyle federal temyiz mahkemeleri tarafından reddedilmişti.

TRUMP İÇİN "ZAFER"

BBC Türkçe'nin haberine göre, Yüksek Mahkeme'nin kararı, ABD Başkanı Trump için bir bir zafer olarak niteleniyor. Geçen hafta yaptığı açıklamada Trump, mahkemeden onay alması halinde yasağın 72 saat içinde yeniden yürürlüğe sokulacağını söylemişti.

Trump, Nisan ayında Yüksek Mahkeme'ye atadığı yargıç Neil Gorsuch'la, Cumhuriyetçilerin atadığı yargıç sayısını 5'e çıkamıştı.

Yüksek Mahkeme'de Demokratların atadığı yargıç sayısı ise 4.