Trump'ın gözden geçirdiği vize yasağı tasarısı, yine aynı 7 ülkeyi hedef alıyor

Trump'ın gözden geçirdiği vize yasağı tasarısı, yine aynı 7 ülkeyi hedef alıyor

ABD Başkanı Donald Trump'ın göreve başlamasından iki hafta sonra imzaladığı ancak temyiz mahkemesinden dönen 7 müslüman ülkeye yönelik geçici vize yasağının ardından hazırlanan yeni tasarının yine aynı 7 ülkeye vize kısıtlaması getirdiği öne sürüldü.

ABD Başkanı Trump'ın göreve başlamasından iki hafta sonra imzaladığı ancak yargıya takılan 7 müslüman ülkeye yönelik geçici vize yasağının ardından, onaya sunulacak olan yeni tasarı, yine aynı 7 ülkeye vize kısıtlaması getiriyor. Sputnik'in yönetimden bir kaynağa dayandırark yaptığı habere göre yasak, ABD vizesiyle ülkeyi ziyaret etmiş olanları veya vizesi bulunup henüz ülkeyi ziyaret etmemiş olanları kapsamıyor.

Irak, İran, Suriye, Yemen, Somali, Sudan ve Libya'ya yönelik vize kısıtlama tasarısı, söz konusu ülkelerin yanısıra ABD vatandaşı olanları ve oturma izni tanıyan 'Yeşil Kart' sahiplerini bu yasaktan muaf tutuyor.

TRUMP YARGIYI 'SİYASİ DAVRANMAKLA' SUÇLAMIŞTI

Trump'ın iktidar koltuğuna oturduktan sonra imzaladığı kararname, sınır kapılarında büyük bir karmaşaya neden olmuştu. Çok sayıda kişi karardan etkilenerek sınır dışı edilmiş, ülke çapında büyük çaplı protesto gösterileri düzenlenmişti.

Karar, Trump ile yargıyı da karşı karşıya getirmişti. Federal mahkemeler söz konusu kararnamenin anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptaline hükmedince Trump, yargıyı 'siyasi davranmakla' suçlamıştı.

SURİYELİ MÜLTECİLERİN DURUMU BELİRSİZ

Ocak ayında yürürlüğe girip sonradan iptal edilen tartışmalı kararname, Suriyeli mültecilerin girişini süresiz olarak askıya almıştı. Yeni oluşturulan tasarının bu konudaki tutumu henüz belirsiz.