Trump'ın Dışişleri Bakanı adayı Tillerson: 'Terörle mücadelede Rusya'yla birlikte hareket etmeliyiz'

Trump'ın Dışişleri Bakanı adayı Tillerson: 'Terörle mücadelede Rusya'yla birlikte hareket etmeliyiz'

ABD Başkanı seçilen Donald Trump'ın Dışişleri Bakanı adayı Rex Tillerson'ın Senato'daki onay süreci başladı. 'Orta Doğu'da öncelimiz IŞİD'i yenmek olmalı' diyen Tillerson, 'Rusya'nın ülkesi için tehdit oluşturduğunu ve yeniden güçlenmesinin ABD'nin başarısız liderliğinin sonucu olduğunu' söyledi.

ABD'nin 45. Başkanı seçilen Donald Trump'ın Dışişleri Bakanı adayı Rex Tillerson'ın Senato'daki onay süreci başladı. 

20 Ocak'ta göreve başlayacak olan ABD'nin 45. Başkanı Donald Trump'ın Dışişleri Bakanı adayı Rex Tillerson, Senato Dış İlişkiler Komisyonu üyelerinin sorularını yanıtladı.

"RADİKAL İSLAMLA MÜCADELE DE DÜRÜST OLMALIYIZ"

BBC Türkçe servisinin aktardığına göre, kendisine yöneltilen bir soru üzerine, "Radikal İslam konusunda dürüst olmalıyız" diyen Rex Tillerson, IŞİD'in yenilgiye uğratılmasının Orta Doğu'da öncelikleri olması gerektiğini söyledi.

Rusya-ABD ilişkilerine de değinen Tillerson, "Rusya dünyada saygı ve kabul görmek istiyor ama son dönemdeki hareketleriyle ABD'nin çıkarlarını gözardı etti" dedi.

Açılış konuşmasında "Rusya bugün tehlike oluşturuyor" diyen Tillerson, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal ettiğini ve "savaş hukukunu ihlal eden Suriye güçlerini desteklediğini" söyledi.

"TERÖRLE MÜCADELEDE RUSYA'YLA BİRLİKTE HAREKET ETMELİYİZ"

Tillerson şöyle devam etti:

"NATO müttefiklerimiz Ruysa konusunda endişelenmekte haklı ama Amerikan liderliğinin eksikliği nedeniyle bu kapı açık kaldı ve kasıtlı olmayan sinyaller gönderildi.

"Müttefiklerimize verdiğimiz sözlerden geri adım attık. Yeşil ışığa dönen 'kırmızı çizgiler' ile zayıf ve karmaşık sinyaller gönderdik."

Moskova'yla emelleri konusunda "açık ve dürüst" bir diyalog kurulması gerektiğini vurgulayan Tillerson, "terörizmle mücadele" gibi ortak çıkarların olduğu alanlarda Rusya ile birlikte hareket etmeleri gerektiğini belirtti.

"PUTİN SAVAŞ SUÇLUSU DEĞİL"

Bir senatörün sorduğu "(Rusya Devlet Başkanı) Vladimir Putin'in savaş suçlusu olup olmadığına" ilişkin soruya, "Ben bu terimi kullanmazdım" şeklinde yanıt verdi.

Tillerson konuşmasında askeri ve ekonomik olarak büyüyen Çin'e de değindi ve Çin'in "güvenilir bir ortak olmadığını" söyledi.