Trump: Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanınmasına karar verdim

Trump: Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanınmasına karar verdim

Kudüs'e ilişkin açıklama yapan ABD Başkanı Trump, "Ben artık zamanı geldiğine inanıyorum. Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma vakti gelmiştir" şeklinde konuştu.

ABD Başkanı Donald Trump, tüm tepkilere rağmen Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını açıkladı.

Trump, "Ben artık zamanı geldiğine inanıyorum. Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma vakti gelmiştir" dedi.

Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslam'ın kutsal kabul ettiği Kudüs kentinin statüsü Filistin ve İsrail arasındaki en tartışmalı konulardan biri.

Trump'ın açıklamaları şöyle:

TRUMP: KUDÜS İSRAİL'İN BAŞKENTİDİR

"İsrail Filistin barışı için çalışmaya devam edeceğiz. Ortadoğu barışı için elimden geleni yapacağım. İsrail Filistin çatışmasına çözüm bulunacak. İsrail'in başkenti olartak tanıyacaktı. Bu yasa kongreden büyük çoğunlukla çıkmıştı. ABD'nin büyük elçiliğini Kudüs'e taşıma kararından bertaraf ettiler. Kudüs'ün bu şekilde tanınması gecikti. Bazıları cesaretleri yok dediler. Şimdi İsrail ile Filistin arasında barış anlaşması çalışmaları var. Atılan bu adımı ABD'nin çıkarına olarak görüyorum. İsrail bağımsız ve egemen bir devlettir. Bu şehir başbakan ve cumhurbaşkanının evinin olduğu yerdir. Kudüs İsrail'in başkentidir. bundan fazlası da değildir, azı da değildir. Bu bu kadardır.Bu Kudüs büyükelçilik yasası ile de uyumludur."

'BÜYÜKELÇİLİĞİMİZ KUDÜS'E TAŞINACAK'

"Kudüs sadece 3 büyük dinin merkezi değildir. Dünyanın en başarılı demokrasilerinden birinin de merkezidir. Kudüs Yahudilerin ibadet ettiği, Hristiyanların bulunduğu, Müslümanların da ibadet ettiği bir yerdir. bir noktayı da ifade edeyim. Bu kararın amacı kalıcı bir barış anlaşmasından ayrılma adımı değilir. Biz bu anlaşmayı istiyoruz. Biz taraf olmuyoruz. Tartışmalı sınırlara herhangi bir şekilde taraf olmuyoruz. Bir barış anlaşmasının kolaylaştırıcı olmasına çalışıyoruz."

Trump'ın Kudüs kararını duyuracağına ilişkin yapılan açıklamaların ardından pekçok ülkeden tepkiler gelmişti.

HAMAS'TAN 'ÖFKE CUMASI' İLANI

Hamas, Filistinlilere cuma gününü "öfke cuması" ilan ederek, "Kudüs'e destek" için toplanma çağrısında bulundu.

Hamas'tan yapılan açıklamada, "Filistin halkını, tüm grupları ve güçleriyle ABD'nin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma ve Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planını reddederek, cuma gününü İsrail'e karşı 'öfke günü' ilan etmeye çağırıyoruz." ifadesine yer verildi. 

ERDOĞAN: KUDÜS KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR

Erdoğan ise karar öncesi yaptığı açıklamada, "ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımlama yönündeki haberler için üzüntümü iletiyorum. Kudüs Müslümanların kırmızı çizgisidir.  Filistin halkının yaraları kanamaya devam ederken, her gün zulümler sürerken İsrail'e destek olarak böyle bir kararın alınması sadece uluslararası hukukun ihlali değil, aynı zamanda insanlık vicdanına vurulmuş ağır bir darbedir. İİT dönem başkanı olarak bu konunun sonuna kadar takipçisiyiz. Böyle bir adım atılırsa İİT zirvesini İstanbul'da toplayacağız. Sadece bununla kalmayacağız, bu liderler zirvesi ile çok önemli etkinliklerle tüm İslam dünyasını hareketlendireceğiz. Zira, sıradan bir olay değil. ABD bütün işleri bitirdi de şimdi bu mu kaldı? Bu adım diplomatik ilişkilerimizi İsrail'le koparmaya kadar gidebilir" demişti. 

RUHANİ: TAHAMMÜL GÖSTERİLMEYECEK

İran Cumhurbaşkanı Hassan Ruhani, Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına İran tarafından tahammül gösterilmeyeceğini söyledi ve "Müslümanlar bu büyük komploya karşı birlik olmalıdır" dedi.

HAMANEY: ABD'NİN FİLİSTİN KONUSUNDA ELLERİ BAĞLI

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'den ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planına verilen yanıtta ise "ABD'nin Filistin konusunda elleri bağlı. Amaçlarına ulaşamıyorlar" dedi. Hamaney ayrıca "Filistin özgürleşecek ve Filistin halkı zafere ulaşacak" ifadelerini kullandı.

PESKOV: ÇATIŞMALAR KONUSUNDA ENDİŞELİYİZ

 Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, "Rusya'nın ABD Başkanı Trump'ın Büyükelçiliği Kudüs'e taşıma planının Filistin ve İsrail arasında yaratacağı yeni çatışmalar konusunda endişeli olduğunu" söyledi. Peskov sözlerini, "Yine de kesin bir karar verilene kadar konuyu tartışmayacağız" demişti.