TRT’de ‘asla yapılmaması gerekenler’ programı

TRT’de ‘asla yapılmaması gerekenler’ programı

TRT Okul’da yayınlayan bir programda, bir işçinin sağlıksız ve önlemsiz koşullarda çalıştırılmasının kamuoyuna kötü örnek teşkil ettiği belirtilerek Başbakan Binali Yıldırım’a soruldu.

İleri Haber

Önlem alındığı takdirde önlenebilir olan iş cinayetlerinde dünyada ilk sıralarda yer alan Türkiye’de, devlet kanalı TRT’nin, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmadan hazırlanarak yayınladığı bir video, bu konudaki zafiyeti göstermesi açısından endişe verici.

Devlet kanalı TRT’nin Okul kanalında yayınlayan bir ‘belgeselde’, bir duvar işçisinin maskesiz ve sağlıksız koşullarda iş yapması Meclis gündemine girdi. HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, TRT Okul kanalında 2013 yılında yayınlanan tartışmalı “Böyle Tamir Edilir” adlı program kapsamında yayınlanan 'Rutubetli Duvar Tamiri’ adlı videoya dikkat çekerek, programın herhangi bir iş disiplinine riayet edilmeden çekildiğini, bunun da birçok açıdan kamuoyuna kötü örnek teşkil ettiğini belirtti.

TRT’DEN ‘ASLA YAPILMAMASI GEREKENLER’ PROGRAMI

“Söz konusu programda çalışma yapılan yere maskeleme naylonu serilmediği ve ustanın iş tulumu ve iş ayakkabısı giymediği, kısacası iş güvenliği ve işçi sağlığına dikkat edilmediği görülmektedir” ifadeleriyle programda iş güvenliği ve işçi sağlığı önlemlerinin gözardı edildiğini ifade etti. Botan, programdaki eksikleri şöyle sıraladı:

“Aynı şekilde mantolama yapılan yerin önceden kirden arındırılmadığı da fark edilmektedir. Bununla birlikte seslendirmede “Strafor levhanın yüzeyinde boşluk kalmamasına özen gösterilmemeli” denilirken straforun yarısına harcın sürülmemesi de dikkat çekmektedir. Yine seslendirmede “Levha duvara dikkatlice yapıştırılır” ifadesine karşın strafor levhanın kırıldığı görülmektedir. Bu nedenle de söz konusu video kamuoyunda “Asla yapılmaması gerekenler” şeklinde anlaşılmıştır.”

‘TRT GİDERLERİNDEKİ HIZLI ARTIŞIN NEDENİ DIŞ YAPIMLAR’

TRT ile ilgili Sayıştay raporlarına dikkat çeken HDP’li Botan, “Sayıştay raporlarında kurum giderlerindeki hızlı artışın en önemi sebebinin; dış yapımlara aktarılan para olduğu ifade edilmektedir. Bu nedenle de dış yapım programlarına harcanan ödeneklerle ilgili kuşkular artmaktadır” ifadelerini kullanan Botan, Başbakan Binali Yıldırım’dan şu soruları yanıtlamasını istedi:

‘SÖZ KONUSU VİDEOYU YAYINLAYAN FİRMA TRT’DEN PROGRAM YAPMA İŞİNİ NASIL ALDI?’

1 – TRT Okul kanalında “Böyle Tamir Edilir” programında yayınlanan “Rutubetli Duvar Tamiri” başlıklı videonun amacı nedir?

2 – Bu program hangi firmaya, ne kadar bedelle yaptırılmaktadır?

3 –  Söz konusu firmanın TRT bünyesine yaptığı programlar nelerdir? Bu programlar karşılığında aldığı ücret nedir?

4 – Söz konusu firma TRT bünyesinde program yapma işini nasıl almıştır?”