Tripolis Antik Kenti’nde tavlanın erken versiyonu bulundu

Tripolis Antik Kenti’nde tavlanın erken versiyonu bulundu

Denizli’deki Tripolis Antik Kenti’nde, Roma döneminin popüler oyunu ve tavlanın erken versiyonu ‘Ludus duodecim sctiptorum’a ait parçalar bulundu.

Denizli’nin Buldan ilçesindeki Tripolis Antik Kenti’nde sürdürülen kazılarda, tavlanın erken versiyonu olan Roma döneminin popüler oyunu ‘Ludus duodecim sctiptorum’a ait birçok kanıtlara ulaşıldı.

Helenistik Dönem’de Frigya, Karya ve Lidya bölgelerinin kesişim noktasında, Lidya sınırları içerisinde yer alan Tripolis Antik Kenti’nde 2017 yılı kazı çalışmaları başladı. Tripolis’te 3500 metrekare büyüklüğündeki pazar yerinin doğusundaki üstü kapalı sütunlu galeri yakınlarında ve Sütunlu Cadde üzerinde kazı ve restorasyonları tamamlayarak ziyarete açtıklarını belirten Kazı Başkanı Doç. Dr. Bahadır Duman, Temmuz ayından itibaren kazı planına kaldıkları yerden devam edeceklerini belirtti.

TAVLANIN ERKEN VERSİYONU OYNANIYORDU

Arkeofili’de yer alan habere göre kentte birçok pazar yeri bulduklarını ifade eden Duman, 3 farklı agora tespit ettiklerini söyledi ve agoralardaki sosyal aktivitelerden birinin, tavlanın erken versiyonu Roma döneminin popüler oyunu “Ludus duodecim sctiptorum” olduğunu belirtti.

“2.000 yıl önce o dönemde de pazar yerinde dükkan açan esnaf ve işportacılar boş zamanlarını geçirmek için bu tavla oyununu oynamışlar. Üç zar ve oyun pulları ile oynanan bu oyunla ilgili birçok buluntu kazı çalışmalarında tespit edildi. En önemli buluntu grubunu ise bu oyunun üzerinde oynandığı mermer plakalar yer almakta. Tavlanın daha erken bir versiyonu oynanıyormuş diyebiliriz.”

DAHA FAZLA