Trakya Kitap Fuarı'na yayıncılardan boykot çağrısı

Trakya Kitap Fuarı'na yayıncılardan boykot çağrısı

Trakya Kalkınma Ajansı, bu yıl ilk kez yapılacak olan Trakya Kitap ve Eğitim Fuarı'na desteğini çekti, gerekçe olarak fuara katılacak isimler İhsan Eliaçık, Barbaros Şansal ve Alper Taş gösterildi.

Çorlu’da 25-29 Ekim tarihleri arasında ilki yapılacak olan Trakya Kitap ve Eğitim Fuarı destekçilerinden Trakya Kalkınma Ajansı, fuara desteğini çektiğini duyurdu. Fuara onur konuğu olarak İhsan Eliaçık ve konuşmacı olarak da Barbaros Şansal ve Alper Taş katılacaktı. Trakya Kalkınma Ajansı bu isimleri gerekçe göstererek fuara desteğini çekti.

Fuara katılmayı planlayan çeşitli yayınevleri de bunun üzerine çekilme kararı aldı. Çekilme kararı alan yayınevleri bir deklerasyon yayınlayarak boykot çağrısında bulunacaklarını duyurdu.

Fuardan çekildiklerini duyuran Siyah Beyaz Yayınları tarafından yapılan açıklamada ise şöyle denildi:

"Çorlu Ticaret Ve Sanayi Fuarcılık Anonim Şirketi ile yaptığımız anlaşma çerçevesinde yarın başlayıp 29 Ekim’de bitecek “Trakya Kitap Ve Eğitim Fuarı” organizasyonundan yapılan müdahalelerden dolayı çekiliyoruz.

Kayseri’de saldırıya uğrayan İlahiyatçı İhsan Eliaçık’ın, düşünce, ifade ve inanç özgürlüğü kapsamında “Onur Konuğu” ilan etmemiz bazı çevreleri rahatsız etti. Fuara iki gün kala Kalkınma Ajansı fuara vereceği desteği iptal etti, bu iptalin hemen arkasından da fuarın yapılacağı alanı işleten şirket  “Sosyal Medya ve bazı medya kanallarında yayınlanan İhsan Eliaçık’ın Trakya Kitap Ve Eğitim Fuarı’nın olduğuna dair iddialar, tamamen asılsızdır. Fuar programı Trakya Fuar Merkezi Yönetimi tarafından ayrıca gözden geçirilecektir” şeklinde bir açıklama yayınlandı.

Kitap fuarları farklı görüşlerin, farklı kültürlerin buluşması gereken ortam olması gerekirken, buralarda da dayatmaları kabul etmek mümkün değildir.

Yaratılan baskı ve korku ortamına itiraz ettiğimiz, düşünce, ifade ve inanç özgürlüğünden yana olduğumuz için İhsan Eliaçık’ı bilerek ve isteyerek “Trakya Kitap Ve Eğitim Fuarı”na davet ettik. Ne Eliaçık için, ne de fuara davet ettiğimiz bir başka yazar veya konuk üzerinden pazarlık yapmayı reddettiğimiz için “Trakya Kitap Ve Eğitim Fuarı”ndan çekiliyoruz.

Hem baskılara ve müdahalelere boyun eğmeyeceğimizi, hem de Trakya’nın düşünce özgürlüğünün sembolü olduğunu göstermek amacıyla bu fuarı aynı içerikte ve daha da güçlü katılımcılarla önümüzdeki günlerde yapacağımızı kamuoyuna saygı ile duyurur, düşünce ve ifade özgürlüğünden yana olan herkesi de dayatmalara karşı ortak tavır almaya ve dayanışmaya davet ederiz."