TPAO’da 3 bin 200 işçi özelleştirmeye karşı iş bıraktı!

TPAO’da 3 bin 200 işçi özelleştirmeye karşı iş bıraktı!

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın küçültülerek özelleştirilmesine karşı kurum bünyesinde çalışan yurt genelinde 3 bin 200 işçi 24 saatlik iş bırakma eylemine başladı. İleri’ye konuşan Petrol İş Genel Başkanı Yaşar, “TPAO Türkiye’nin amiral gemisidir, özelleştirilmesinden endişe ediyoruz. Enerji Bakanı Berat Albayrak’tan randevu talebimize karşılık vermesini bekliyoruz” dedi.

Foto: Arşiv

Türkiye'nin tek milli petrol şirketi olan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na bağlı (TPAO) birimlerinin başka şirkete devredilerek küçültülmek istenmesine karşı kurum bünyesinde çalışan 3 bin 200 işçi iş bıraktı.

Türkiye Petrol Kimya Lastik İşçileri (Petrol-İş) Sendikası öncülüğünde yapılan 24 saatlik iş bırakma eylemi, kurumun tasfiye edilmesine ve özelleştirilmesine yönelik bu sabah saatlerinde başladı.

Türkiye Petrolleri yönetiminin Batman, Adıyaman, Batman ve Trakya Bölge Müdürlükleri bünyesindeki sahalar ile Ankara Genel Müdürlükte gerçekleştirmek istediği özelleştirme hamlelerine karşı yapılan eylemi, eylemi öncülüğünü yapan Petrol İş Sendikası Genel Başkanı Ali Ufuk Yaşar ile konuştuk.

TPAO’nun Türkiye’nin amiral gemisi olduğunu söyleyen Yaşar, kurumdaki özelleştirmelere karşı Adıyaman, Batman, Trakya ve Ankara’da 3 bin 200 işçinin iş bıraktığı bilgisini verdi. Enerji üzerinde büyük savaşların yaşandığı, petrolün önemli olduğu bir dönemde kurumun Türkiye’nin dünyaya açılan marka değerlerinden birisi olduğunu ifade eden Yaşar’ın bugünkü iş bırakma eylemine ilişkin sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nda bazı bazı birimlerin şirketlere devredilmesinden bahsediliyor. Bu küçültme operasyonu daha sonra özelleştirmenin önünü açar mı?

“Kurumun ufaltılarak daha sonrasında da bir özelleştirilmeye tabi tutulmasından endişe ediyoruz. TPO bir takım çalışma gruplarının devrinden itibaren sadece üretimin kaldığından beri, o üretimin özelleştirileceğinden bir endişemiz var. Bunu kabul edemeyiz. Bizim tepkimiz buna.

15 Temmuz’da dört bölgeden Ankara’ya doğru bir miting yaptık ama darbe olduğu için eylemimiz güme gitti. Mart ayında da genişletilmiş bir basın açıklaması yaptık.”

Herhangi bir yetkiliyle görüşmeniz oldu mu?

“Bölge milletvekilleriyle birebir görüştük. Onlar da bizimle aynı fikirde olduklarını ve bölgelerin istihdamının yok edilmesinin doğru olmadığını paylaştılar. Şu anda da Enerji Bakanı Berat Albayrak’tan görüşme bekliyoruz. Bakana derdimizi anlatmak, onlarında ne düşündüğünü anlamak için randevu bekliyoruz. 15 gündür randevu alamıyoruz. Konuyu daha iyi anlamak istiyoruz.”

Bugün yapılan iş bırakma eyleminde son durum nedir?

“Gayet güzel. Herhangi bir sıkıntı yok. Arkadaşlarımızın hepsi iş yerlerinde, 24 saatlik iş bırakma eylemi yapıyor. Kimse çalışmıyor.”

Bir çağrınız var mı?

“Sayın Bakanın randevu talebimizi kabul edip, bizimle görüşmesini bekliyoruz. Bizim de neyin ne olduğunu anlayabilmek için buna ihtiyacımız var. Bakanlıktan bize bir açıklama yapılmış değil. Sadece Türkiye Petrolleri Genel Müdürünün böyle bir çalışması olduğunu biliyoruz. Daha önce de bu bütünsel dönüşüm programı adı altında yapılmış bir programdır. Biz bu programın hayata geçirilmesinden endişe duyduğumuz için eylem yapıyoruz. Konunun muhatabı Enerji Bakanı ile görüşüp meseleyi daha açık hale getirmek istiyoruz."

60 YILLIK DEV

TPAO, 1954 yılında, 6327 sayılı kanunla, kamu adına hidrokarbon arama, sondaj, üretim, rafineri ve pazarlama faaliyetlerinde bulunmak amacıyla kuruldu.

Türkiye'nin tek milli petrol şirketi olan TPAO 60 yılda, PETKİM, TÜPRAŞ, Petrol Ofisi gibi 17 büyük kuruluşu Türkiye'ye kazandırdı.

1983 yılına kadar entegre bir petrol şirketi olarak arama, üretim, rafinaj, pazarlama ve taşımacılık gibi petrol sektörünün pek çok alanında faaliyetlerde bulunan TPAO, 1983 yılında yapılan yasal düzenlemeler sonucunda yurtiçi ve yurtdışında, sadece arama, sondaj ve üretim faaliyetlerini gerçekleştiren bir petrol şirketi olarak faaliyet gösteriyor. Şirketin kayıtlı sermayesi 3 milyar TL seviyesinde bulunuyor.