AYM'den 'Torunlar' reddi

AYM'den 'Torunlar' reddi

Torunlar cinayetinde yaşamını yitiren 10 işçinin yakınları 'adil yargılama ve yaşam haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle AYM'ye başvurmuştu.

İstanbul Mecidiyeköy'de bulunan inşaatta 10 işçinin öldüğü iş cinayetine ilişkin Anayasa Mahkemesi kararını verdi. Yüksek Mahkeme başvuru yollarının tüketilmemiş olduğu gerekçesiyle başvurucuların taleplerini reddetti.

Kazada yaşamını yitirenlerin yakınları AYM'ye yaptıkları başvuruda yapılan ceza soruşturmalarının yetersiz olduğunu, işveren sorumluluğunun yeterli şekilde araştırılmadığını ve eksik inceleme yapıldığını belirtti. Ayrıca başvurucular, M.T, Y.E.T, A.T hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiğini ve yapılan itirazın gerekçesiz şekilde reddedildiğini, işveren sıfatıyla sorumlulukları bulunmasına karşın, bu kişiler tarafından soruşturmanın kapatıldığını belirterek adil yargılama hakları, etkili başvuru hakları ve yaşam haklarının ihlal edildiğini dile getirdi.

AYM'DEN AİLELERE OLUMSUZ CEVAP

AYM ise başvurucuların M.T, Y.E.T, A.T hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiğini ve yapılan itirazın gerekçesiz şekilde reddedildiğine ilişkin talebini 'yargılama sürecinde olayda sorumlulukları bulunan kişiler tespit edilerek haklarında kamu davası açılmasının sağlanmasının her zaman mümkün olduğunu' söyleyerek reddetti.

Artı Gerçek'ten Esra Koçak Mayda'nın haberine göre başvurucuların ceza soruşturmalarının yetersiz olduğu, işveren sorumluluğunun yeterli şekilde araştırılmadığı ve eksik inceleme yapıldığı iddialarına Yüksek Mahkeme, "Devam etmekte olan yargılama sürecinin maddi olayın koşullarını belirleyebilecek, sorumluların tespitini ve cezalandırmalarını sağlayabilecek nitelikte olmadığına ilişkin bir veri bulunmamaktadır" diyerek yanıt verdi.

AYM ayrıca bireysel başvuruda bulanan işçi yakınlarına 'başvuru yollarının tüketilmemiş olduğu'nu söyledi.

Mecidiyeköy'de 10 kişinin öldüğü iş cinayeti davasında 9 sanık, 8 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılmış, sanıkların her biri için verilen hapis cezası, 60 bin 800'er liraya adli para cezasına çevrilmişti. 16 sanık ise beraat etmişti. 

DAHA FAZLA