Topkapı Sarayı'nın zemininde kayma ve sıvılaşma tespit edildi

Topkapı Sarayı'nın zemininde kayma ve sıvılaşma tespit edildi

Daha önce binalarının duvarlarında ve kubbesinde yarıklar oluştuğu tespit edilen Topkapı Saray’nın, zemininde de Sarayburnu’na doğru bir kayma ve zemin sıvılaşması tespit edildi. Binada oluşan yarıkların da bu zemin kaymasından ve sıvılaşmadan kaynaklandığı belirtiliyor.

Hürriyet’ten Ömer Erbil’in haberine göre:

Topkapı Sarayı’nı çökme noktasına getiren, duvarlarında ve kubbelerinde oluşan dev yarıkların sebebinin tarihi yapının zemininde Sarayburnu’na doğru olan bir kayma ve zemin sıvılaşması olduğu tespit edildi. Sarayda oluşan yarıkların zemindeki kaymanın etkisi ile meydana geldiği sonucuna varıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı uzman raporları ile birlikte tarihi yapının kurtarılması için, çalışmalara başlandı.

KAYMA NEDENLERİNDEN BİRİSİ YERALTI PROJELERİ

Son iki yıldır deprem kaynaklı sismik hareketler, Marmaray ve Avrasya Tüneli gibi büyük projelerin oluşturduğu zemin titreşimlerinin kaymayı tetiklediği düşünülüyor. Ayrıca 1920’li yıllarda yapılan saray drenaj sisteminin de yer yer tıkanmalar, körelme veya atık suyun deşarj edilememesinin de zemin sıvılaşmasını artırdığı tahmin ediliyor.

Kaymanın uzun yıllar içinde gerçekleştiği, bunda Topkapı Sarayı drenaj sisteminin eski olmasının ve sistemin yer yer çalışmamasının zemindeki sıvılaşmayı artırdığı düşünülüyor.

DAHA FAZLA