TMMOB İzmir: Körfez Tüp Geçişi Projesi'ndeki zararın geri dönüşü yok

TMMOB İzmir: Körfez Tüp Geçişi Projesi'ndeki zararın geri dönüşü yok

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Körfez Tüp Geçişi ÇED Raporu’nun ardından bir değerlendirme yayınladı. Raporda Körfez Tüp Geçişi Projesi’nin gerçekleşmesi halinde oluşacak doğa ve kent tahribatının geri dönülemez olduğunun altı çizildi.

İzmir’in bütün ölçeklerdeki plan kademelerinin hiç birinde böyle bir proje gerekliliğinin olmadığının belirtildiği raporda, proje için yargı kararıyla hükümsüz hale gelen İnciraltı Expo İmar Planları’na atıf yapıldığına dikkat çekildi.

Projede yer alan 5 farklı güzergahta 2.4 milyar ile 3.5 milyar arasındaki maliyete dikkat çekilen raporda binde bir maliyetle yapılabilecek fay araştırmasının neden yapılmadığı sorusu yöneltildi. Raporda projenin İzmir Ulaşım Planına entegrasyonu için yapılan “rahatlıkla sağlanabileceği” gibi bilim dışı ifadelerin altı çizilirken projenin konumu itibariyle körfezin deniz suyu temizleme sürecine olumsuz etkide bulunacağına ve İzmir körfezinin ufuk çizgisini yok edeceğine dikkat çekildi.

Raporda projenin sulak alanlara ve doğal sit alanlarına etkisi de değerlendirilirken, büyükşehir belediyesinin aynı güzergahta çalışan ve talep görmeyen arabalı vapur seferlerinde bahsedildi.

Bunların dışında raporda proje maliyetiyle İzmir’de başka ne gibi ulaşım yatırımları yapılabileceği de örneklendirildi.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

 

DAHA FAZLA