THKP-C kurucularından Oktay Etiman son yolculuğuna uğurlandı

THKP-C kurucularından Oktay Etiman son yolculuğuna uğurlandı

THKP-C kurucularından olan, 68 kuşağının önemli isimlerinden Oktay Etiman, 70 yaşında Ankara'da hayatını kaybetti. Etiman için Ankara Kocatepe Camii'nde cenaze töreni düzenleniyor.

Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi'nin (THKP-C) kurucularından yazar, çevirmen ve yayıncı Oktay Etiman, 23 Eylül 2017 günü zatürre tanısıyla yatırıldığı Hacettepe Hastanesi’nde tedavi altına alınmıştı. Ancak tedavisi sonuç vermeyen Etiman, iki gün önce hayatını kaybetti. Etiman'ın cenaze töreni Ankara Kocatepe Camii'nde yapılan törenin ardından Karşıyaka Mezarlığı'nda toprağa verilecek. Ardından Mülkiyeliler Birliği'nde anısına bir toplantı yapılacak.

İleri'ye konuşan 68 kuşağı öğrenci liderlerinden Tunçay Çelen, Oktay Etiman ile ilgili olarak şunları söyledi:

"Oktay Etiman son nefesine kadar devrimci kalan, devrimci duruşunu hiç bozmayan bir arkadaşımızdı. FKF'nin Dev-Genç ismini aldığı dönemde aynı yönetim kurulunda birlikteydik. O dönemden sonra, Demirel'in Başbakanlığı yıllarında elektrikli işkence uygulanmaya başlandığı zaman bu vahşete ilk mağdur olan arkadaşımızdı. Daha sonra idama mahkum oldu. İdamı uygulanmadı ancak 14 yıl boyunca hepimizden fazla hapiste kaldı. Aslında uzun süredir kanserdi, kansere yenik düştü. Anısı mücadelemizde yaşayacak."

CENAZESİ KARŞIYAKA MEZARLIĞINA GÖTÜRÜLDÜ

Düzenlenen cenaze töreninin ardından Etiman'ın naaşı ailesi, sevenleri ve mücadele arkadaşlarından oluşan büyük bir kalabalık eşliğinde Karşıyaka Mezarlığı'na götürülüyor.

Etiman'ın cenazesine katılan isimler arasında Veli Saçılık da bulunuyor. 

OKTAY ETİMAN KİMDİR

1947 yılında Adana’da dünyaya gelen Oktay Etiman, Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde (SBF) öğrenim gördü. Burada öğrenci eylemleri nedeniyle tutuklandı.

Etiman aynı zamanda 68 kuşağı devrimcilerinden ilk kez elektrikli işkenceye tabi tutulan isim.

THKP-C’nin çekirdek kadrosu arasında yer alan Etiman, İstanbul eylem grubu içindeydi ve Efraim Elrom’un (1971’de öldürülen İsrail Başkonsolosu) kaçırılma eyleminde bu­lundu.

12 Mart’ta açılan THKP-C davasından yargılandı ve müebbet hapse mahkum oldu. 12 Mart Muhtırası sonrası hakkında idam cezası talep edildi, ancak af yasası ile cezası 30 yıla düşürüldü.

Hakkında verilen infaz hükümleri sebebiyle hayatının 14 yılını cezaevinde geçirdi.

Etiman, Noah Gordon'un Hekim (Yurt Yayınları, 2001); Michael Curtis Ford'un On Binler (Yurt Yayınları, 2002); Wolfgang Sacsh'ın (der.); Kalkınma Sözlüğü(Özgür Üniversite Yayınları, 2007); Bartoloméo de las Casas'ın Yerlilerin Gözyaşları: Yerlilerin Yok Edilişinin Kısa Tarihi (İmge Kitabevi Yayınları, 2009, 2011) gibi eserlerini Türkçeye kazandırmıştı.