The Economist: Başta Erdoğan ve Trump varken hiçbir şey kesin değil

The Economist: Başta Erdoğan ve Trump varken hiçbir şey kesin değil

The Economist dergisinde Türkiye ve ABD arasında yaşanan krize ilişkin bir değerlendirme makalesi yayınlandı.

The Economist dergisi, Türkiye ile ABD arasında derinleşen ‘vize krizi’ni ele alan bir makale yayımladı. Makalede, “Başta Trump ve Erdoğan gibi buluttan nem kapıp fevri hareket eden liderler varken, hiçbir şey kesin değil” ifadeleri dikkat çekti.

BBC'nin aktardığına göre, iki ülke arasındaki ilişkilerin kopmak üzere olduğu belirtilen makalede, ABD konsolosluğu çalışanının tutuklanması “bardağı taşıran son damla” olarak tanımlandı.

"Türk-Amerikan ilişkileri kopmak üzere" başlığıyla yayınlanan makalede, iki ülkenin karşılıklı vize açıklamaları sonrası Türk Lirasının Amerikan Dolarına karşı yüzde 6,6 değer kaybettiği belirtildi.

Ayrıca, makalede Türk Lirasının 15 Temmuz darbe girişiminden sonraki en hızlı değer kaybını yaşadı ve THY hisselerinin de yüzde 8 oranında düştüğüne de dikkat çekti.

Dergi, Türkiye'nin ABD ile hem Gülen yapılanması hem de Suriye'deki Kürtlere yapılan silah yardımları nedeniyle sorun yaşadığını; bu yılın başlarında da bir konsolosluk çalışanının PKK ile ilişkili olduğu iddiasıyla, bir papazın da Gülen yapılanmasıyla ilişki olduğu iddiasıyla tutuklandığını hatırlattı.

Economist'e göre, Türkiye'nin geçen hafta ABD İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz'u gözaltına alması bardağı taşıran son damla oldu.

"TÜRKLERİN ÇOĞU DARBEDE ABD'NİN PARMAĞI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR"

Dergideki makalede yer alan ifadeler şu şekilde:

"Çoğu uzman, iki tarafın da sorunu daha da fazla büyütmemeye çalışacağını düşünüyor."

"Türklerin çoğu, Fethullah Gülen'in ABD'de bulunması nedeniyle darbede ABD'nin parmağı olduğunu düşünüyor.

"Erdoğan vize kriziyle ilgili olarak ABD Büyükelçisi John Bass'ı suçladıı ve onu ABD'nin temsilcisi olarak görmediklerini söyledi. Fakat Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü bu kararın Amerikan hükümetinin en üst seviyelerinde alındığını söyleyerek krizi derinleştirdi."

"Fakat başta Trump ve Erdoğan gibi buluttan nem kapıp fevri hareket eden liderler varken, hiçbir şey kesin değil."