TGS'den Afrin gözaltılarına yönelik açıklama

TGS'den Afrin gözaltılarına yönelik açıklama

Türkiye Gazeteciler Sendikası, Afrin saldırısına karşı paylaşım yapan gazetecilerin baskınlarla gözaltına alınması hakkında bir açıklama yayınladı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS); Afrin saldırısına sosyal medya üzerinden tepki gösteren gazetecilere yönelik gözaltılar hakkında bir açıklama yayınladı.

Savaşa karşı barış taleplerini dile getiren gazetecilerden Sibel Hürtaş, Hayri Demir, İshak Karakaş ve Nurcan Baysal’ın sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle gözaltına alınmasının kabul edilemez olduğu vurgulanan açıklamada, "Kolluk gücüyle suskunluk sarmalı yaratmaya çalışanların Türkiye’nin tek sese, tek renge, tek partiye sığmayacak zenginlikte, çeşitlilikte bir ülke olduğunu er ya da geç görecektir" denildi.

TGS tarafından yapılan açıklamanın tam metni şöyle:

Afrin paylaşımları nedeniyle gözaltına alınan gazeteciler serbest bırakılsın!

Gazeteciler Sibel Hürtaş, Hayri Demir, İshak Karakaş ve Nurcan Baysal’ın sosyal medya paylaşımları nedeniyle gözaltına alınmasını kabul etmiyor, meslektaşlarımızın serbest bırakılmasını istiyoruz.

Unutulmamalıdır ki basın yönetenlere değil, yönetilenlere hizmet etmek için vardır. Medyanın görevi hükümet politikalarının halkın çıkarına olup olmadığını denetlemektir. ‘Millî mutabakat’ cenderesiyle farklı görüşleri susturmaya çalışmak totaliter yönetimlerin taktiğidir.

Gazeteci; başta barış, demokrasi ve insan hakları olmak üzere, insanlığın evrensel değerlerini, çok sesliliği, farklılıklara saygıyı savunur. Bu ifade ‘Türkiye Gazetecilik Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’nde gazetecinin temel sorumluluğu olarak belirtilir. Bir siyasi kliğin çıkarının tüm ülkenin çıkarı gibi yansıtıldığı zamanlarda güç odağından âzâde, etik gazetecilik yapmak zordur, tehlikelidir ama elzemdir, hayatîdir. Böyle bir gazetecilik ülkeleri, toplumları korur, geliştirir, bazen uçurumun kenarından döndürür.

Kolluk gücüyle suskunluk sarmalı yaratmaya çalışanlar Türkiye’nin tek sese, tek renge, tek partiye sığmayacak zenginlikte, çeşitlilikte bir ülke olduğunu er ya da geç görecektir.