TGS'den 3 Mayıs açıklaması: Tüm vatandaşları gazetecilerle dayanışmaya çağırıyoruz

TGS'den 3 Mayıs açıklaması: Tüm vatandaşları gazetecilerle dayanışmaya çağırıyoruz

Türkiye Gazeteciler Sendikası, İstanbul’da 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'ne ilişkin Galatasaray Lisesi önünde basın açıklaması yaptı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) tarafından 3 Mayıs Dünya Özgür Basın Günü nedeniyle Galatasaray Lisesi önünde basın açıklaması yapıldı.

Açıklamada Türkiye’de cezaevinde bulunan 159 gazeteci hatırlatılarak “Cezaevindeki 159 meslektaşımızın bir çoğu hakkında hala iddianame bile hazırlanamadı. Aylardır süren tutukluluk hali fiilen cezaya dönüştürüldü, hukuk çiğneniyor” denildi ve gazetecilerin serbest bırakılmaları için bir kez daha çağrı yapıldı.

Açıklama sırasında sıklıkla “Susma haykır haber alma haktır”, “Özgür basın susturulamaz” sloganları atıldı. Açıklamaya birçok gazetecinin yanı sıra CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da katıldı.

‘TÜM VATANDAŞLARI GAZETECİLERLE DAYANIŞMAYA ÇAĞIRIYORUZ’

TGS tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“OHAL ile yönetilen ülkemizde gazetecilik yok edilmektedir. Onlarca muhalif medya kuruluşu KHK’larla kapatıldı. Tek bir medya, Tek bir Türkiye yaratılmak isteniyor. Kamu hizmeti yapan gazeteciler tutuklanıyor. haberin suç olmadığını söyleyen savcı ve hakimler açığa alınıyor. Türkiye’nin birçok ilinde süren basın davalarında haberler yargılanıyor. Cezaevindeki 159 meslektaşımızın bir çoğu hakkında hala iddianame bile hazırlanamadı. Aylardır süren tutukluluk hali fiilen cezaya dönüştürüldü, hukuk çiğneniyor. Türkiye Gazeteciler Sendikası olarak Dünya Basın Özgürlüğü Gününde başta kendi ülkemizde tutuklu gazeteciler olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerindeki tüm gazetecilerin serbest bırakılmasını istiyoruz. Gazetecilik suç değildir diyoruz.

Tüm vatandaşları haber alma hakkına çıkmak için gazetecilerle dayanışmaya çağırıyoruz.”

[ih2]

‘HABERLERİNİZİ ÖZGÜRCE YAPACAĞINIZ BİR TÜRKİYE’DE BULUŞACAĞIZ’

Gazetecilerin gününü kutlayarak söze başlayan Sezgin Tanrıkulu “ben avukatım aynı zamanda insan hakları savunucusuyum. 30 yıldır mahkemelerdeyim ama böyle bir dönemi hiç yaşamadım. İfade özgürlüğü, düşünce özgürlüğü, haber alma özgürlüğü birbirini tamamlayan insan haklarıdır. Ama şimdi ayaklar altında maalesef. Buradan tutuklu gazetecilere, İşsiz gazetecilere ve zorunlu nedenlerle yurt dışında olan gazetecilere selam gönderiyorum hiç umutsuz olmayın mutlaka haberlerinizi özgürce yapacağınız bir Türkiye’de buluşacağız” diye konuştu.

SAVCILARA SESLENİYORUM ‘GELİN YAYIN YÖNETMENLİĞİ YAPIN’

Tanrıkulu savcılara da bir çağrıda bulunarak “Ben tüm gazetecilere ilişkin yazılan tüm iddianameleri okuyorum. Buradan savcılara sesleniyorum savcılığı bırakın gelin yayın yönetmenliği yapın. Çünkü iddianamelerinde doğrudan doğruya gazetecilerin yayın politikalarını pay etmeye çalışıyorlar. Savcılık yapmıyorlar” dedi.

 

 

 

DAHA FAZLA