TEOG kalkarsa ne olacak?

TEOG kalkarsa ne olacak?

Erdoğan’ın açıklamalarının ardından MEB’in, TEOG’a ilişkin çalışmalara hız verdiği belirtiliyor. Yeni sistemde kayıtların adrese dayalı olarak yapılacağı ifade ediliyor.

Bugün okullar açılıyor ama 1.2 milyon aile önümüzdeki kasım ayında TEOG sınavlarının yapılıp yapılmayacağını bilmiyor.
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TEOG'un kaldırılmasıyla ilgili "Başbakanımız ve bakan arkadaşlarımızla birlikte hemen bu adımın atılması mümkün. Bu konuda Sayın Başbakan'la dün mutabakatımız da oluştu" demiş, Liseler, Milli Eğitim Bakanlığı kontrolünde kendi sınavlarını yapar" diye de eklemişti.

Erdoğan’ın bu çıkışının ardından TEOG’un bu yıl yapılıp yapılamayacağı merak konusu. 

HaberTürk’ten Pervin Kaplan’ın haberine göre, bu sorunun yanıtını Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 2017 Performans Raporu veriyor. Raporda TEOG yerine getirilecek sistem anlatılıyor. MEB Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından hazırlanan raporda, 65. Hükümet programına da atıfta bulunularak, 2017 yılında yapılması planlanan hedeflerin arasında “liselere geçiş sisteminin” değişmesi de yer alıyor.

İKAMETGAHA EN YAKIN OKUL

Aynı zamanda 2014-2018 yıllarını kapsayan Onuncu Kalkınma Planı’na da atıfta bulunan raporda “sınav odaklı olmayan” bir yapılanmadan söz ediliyor. Rapor, ortaöğretime geçiş sistemini şöyle anlatıyor:

“Ortaöğretimde yeni liseler arasında kalite farklılıklarını asgari seviyeye indirecek tedbirler alınacak. Okullar arasındaki farklılıkların azaltılmasıyla eşzamanlı olarak, ortaöğretimde öğrencilerin ikametlerine en yakın okullardan birinde öğrenim görmesinin altyapısı oluşturulacak.”

MEB’in çoğu öğrenciyi evine en yakın okula 1’inci sınıfta olduğu gibi otomatik kaydedecek sistem üzerinde çalıştığı aktarılıyor.

Bu çalışmada devlette bazı liselere giriş için yapılacak “özel” bir sınav da olacağı, ancak bu sınava TEOG’da olduğu gibi 1.2 milyon öğrenci yerine birkaç yüz bin öğrencinin katılmasının düşünüldüğü ifade ediliyor. Bu sınava hangi öğrencilerin girebileceği ve kriterler henüz tam oturmuş değil.

DAHA FAZLA