'Tek adam' sistemi: Patronlar kabineye, akrabalar bakan yardımcılığına

'Tek adam' sistemi: Patronlar kabineye, akrabalar bakan yardımcılığına

Erdoğan'ın 'şirket yönetim kurulu gibi' diye tanımladığı kabinesinin bakan yardımcılıklarında AKP'li isimlerin aile üyeleri yer alıyor.

İleri Haber

Başkanlık sistemine geçişin ardından Erdoğan tarafından açıklanan ‘patron’ kabinesinin, bakan yardımcıları da belli oldu. Yeni bakan yardımcıları arasında AKP’li isimlerin akrabaları ise dikkat çekti.

Erdoğan kabinesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak yer bulan eski Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Varank’ın kuzeni Fatma Varank, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un yardımcılığına atandı.

FATMA VARANK KİMDİR?

Fatma Varank’ın geçmişine bakıldığında ise AKP’yle yükseldiği, rant ve talana dayalı ‘mega’ projelerde yer aldığı görülüyor. 

2011-2015 yılları arasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekânsal Planlama Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Bu sürede; Çamlıca Camii Özel Proje Alanı, İzmir EXPO 2020, Ankara Ulus Camii ve Van ilinde deprem sonrası planlama çalışmalarını yürüttü.

İstanbul’da  rezerv alanı olarak planlanan, 3’üncü Havalimanı ile Kanal İstanbul’u da içerisine alan Yeni Şehir Projesi’nin, Mikro Bölgeleme, Master Plan, Kentsel Tasarım ve Planlama süreçlerinde ve ilgili kurumlarla koordinasyonu sağlamakta etkin olarak yer aldı. 

BAKAN YARDIMCILIĞINA YENİ ‘SAYAN’

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yardımcılığına getirilen Ömer Fatih Sayan da başkanlık sistemi öncesi son kabinede Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olan Fatma Betül Sayan’ın kardeşi olarak göze çarpıyor.

Aslında Sayan ailesinin görevleri Ömer Fatih ve Fatma Betül Sayan’la sınırlı değil. Sayan ailesi üyelerinin AKP’yle birlikte farklı alanlarda görevler aldığı ve yükseldiği görülüyor. 

Fatma Betül Sayan’ın bir diğer kardeşi olan Nazmiye Sümeyye Sayan da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde meclis üyesi olarak görev yapıyor. Bir başka kardeş Ayşe Hilal Sayan Koytek ise Aile Bakanlığında Müsteşar yardımcılığı görevinde bulunmuş, daha sonra istifa etmişti. Ayşe Sayan geçtiğimiz yıl da Kuveyt'e büyükelçi olarak atanmıştı.