Tecavüz skandalıyla bilinen Ensar Vakfı'nın Cumhurbaşkanlığı onaylı projesi okullarda!

Tecavüz skandalıyla bilinen Ensar Vakfı'nın Cumhurbaşkanlığı onaylı projesi okullarda!

Kaçak yurtlarında çocukların cinsel istismara uğradığı Ensar Vakfı Cumhurbaşkanlığı onaylı bir proje yürütüyor. Ortaokul ve liselerde yürütülecek proje, dini içerikli seminer, konferans, sınıf içi etkinlikleri kapsıyor.

Ensar Vakfı’nın AKP iktidarı tarafından sahiplenilmesinin yanı sıra, vakfın faaliyetleri de iktidar eliyle yürütülüyor. Tecavüz skandalıyla bilinen Ensar Vakfı, “Türkiye Değer Ödülleri Projesi” adı altında bir proje başlattı. Etha'dan Derya Okatan'ın haberine göre; bu sene 6’ncısı düzenlenen proje, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) ortaklığında yürütülüyor. Proje için Cumhurbaşkanlığına bir yazı gönderen Vakıf, projenin amacını “Öğrencilerde ve toplumda ahlaki değerler yönünden farkındalık oluşturmak, topluma ve kişiye yararlı olacak temel değerleri gündeme getirerek bilinç kazandırmak, öğrencilerin sosyal ve duygusal gelişimini desteklemek, evrensel, milli ve manevi değerleri ön plana çıkarmak” olarak açıkladı.

DİNİ İÇERİKLİ ETKİNLİKLER

Yazıya göre, 970 ilçede yürütülecek proje kapsamında ortaokul ve liselerde dini seminer, konferans, görsel çalışmalar ve sınıf içi etkinlikler yapılacak. Öğrencilere çeşitli dallarda “Değer Ödülleri” verilecek. Yazıda, “öğrenci ön kayıtlarının okul idareleri kanalıyla alınacağı, okul idaresi tarafından oluşturulan komisyon tarafından her dalda okul birincilerinin belirlenerek ilçe milli eğitim müdürlüklerine bildirileceği, ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından oluşturulan komisyon tarafından da ilçe derecelerinin belirleneceği ve Değerler Eğitim Merkezi’ne bildirileceği” belirtildi.

OKULLARA YAZI GÖNDERİLDİ

Cumhurbaşkanlığı’na gönderilen bu yazı ile “onay” alınmasının ardından MEB, imkanlarını proje için seferber etti. MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’nün 21 Nisan 2017 tarihli yazısı doğrultusunda, ilçe milli eğitim müdürleri tarafından okullara yazı gönderildi. Şişli Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Hüseyin Özcanlar’ın 26 Nisan 2017 tarihinde Şişli’deki okullara gönderdiği yazıda, Vakfın belirttiği “projenin amacı” aktarıldı. Yazıda proje etkinliklerinin “gönüllülük esasına göre” yapılması istendi. Ensar Vakfı’nın söz konusu projesi için başvurular 20 Mart 2017’de alınmaya başlandı. 22 Ekim 2017 tarihinde “Türkiye Finali Ödül Töreni” yapılması planlanıyor. Projenin bütçesi 750 bin TL civarında. Bu bütçeyi Ensar Vakfı’nın mı, yoksa Milli Eğitim Bakanlığı ve okulların mı karşıladığı bilinmiyor.

Karaman’da Ensar Vakfı ve Karaman Anadolu İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği’ne (KAİMDER) ait evlerde kalan çocukların cinsel istismara maruz kaldığı ortaya çıkmıştı. 45 öğrencinin cinsel istismara maruz kaldığı belirtilirken, 10 çocuğun tecavüze uğradığı doktor raporuyla belgelenmişti. Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu ile Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı vakıfa sahip çıkmıştı. Avcı, yaşanan çocuk istismarının ardından, “Böyle bir vaka nedeniyle, bir camiayı topyekûn töhmet altında bırakmak doğru değil” açıklamasını yapmıştı.

Sema Ramazanoğlu ise “Buna bir kere rastlanmış olması hizmetleri ile ön plana çıkmış bir kurumumuzu karalamak için gerekçe olamaz. Biz Ensar Vakfı'nı da tanıyoruz, hizmetlerini de takdir ediyoruz” demişti.