TBMM'de tartışmalı 15 Temmuz özel oturumu: Kim, ne söyledi?

TBMM'de tartışmalı 15 Temmuz özel oturumu: Kim, ne söyledi?

15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümü dolayısıyla TBMM'de düzenlenen özel oturumuna liderlerin konuşmaları damga vurdu.

15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümü dolayısıyla TBMM'de gece saatlerinde bir özel oturum düzenlendi. Oturumda, Başabakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli konuşma yaptılar. 

"FETÖ'NÜN AĞZIYLA KONUŞANLAR..."

Başbakan Binali Yıldırım, konuşmasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'kontrollü darbe' eleştirisine yanıt vererek, "FETÖ'nün ağzıyla konuşanlar, Yenikapı ruhuna layık olamayanlar onlar ancak kontrollü ruhlarla bir arada olabilir" dedi. 

Yıldırım konuşmasında ayrıca, "Bu millet o gece Türk olmayı onur, Müslümanlığı gurur sayarım, bol yıldızlı değil ay yıldızlı bayrak altında saf tutarım diyen Gazi Mustafa Kemal'in vasiyetine uygun, kendine düşeni yapmıştır. Bu devlet şimdi de 'Her şeyi affedin ama vatanınıza ihanet edeni asla affetmeyin' diyen Hz. Ali'nin vasiyetini yerine getiriyor.  Caniler, hak ettikleri cezayı çekiyor" ifadelerini kullandı. 

"O SAVCILAR NEDEN GÖREVDEN ALINDI"

Konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise, MİT'in darbe girişimine ilişkin rolüne vurgu yaparak, "“MİT’in verdiği bilgiler bizi tatmin etmemiştir. 15 Temmuz günü darbeden bilgi var mıydı, o da çok tartışıldı. Genelkurmay’dan bir yetkili köşe yazarı Mehmet Yılmaz’ı arar ve der ki, “MİT bize bilgi verdi, darbe bilgisi vermedi” der. Daha sonra O.K bilgi verdi. “Ben darbe faaliyeti olabileceğini söyledim” dedi. Bunlar, üzerinde durulması gereken konular. Bir daha Türkiye darbe girişimi ile kalmasın diye bütün ayrıntılarının ortaya çıkması gereken konular. Savcı ikinci kez O.K’nın ifadesine başvurmak ister ama MİT kadrosuna alınır, ifadesine başvurulamaz. Bu savcılar kimin bilgisine başvurmak istediler de görevlerinden alındılar. Bu bilgiyi sayın Cumhurbaşkanı da dahil hepsine soruyorum. FETÖ ana iddianamesini yazan savcılar neden görevden alındılar." açıklamasında bulundu. 

Kılıçdaroğlu açıklamasının devamında, "İlgili makamlarla eş zamanlı olarak paylaşılmıştır diyor MİT. Peki, FETÖ’ye operasyon için neden 15 Temmuz beklenmiştir. Size mayıs ayında bildirmişler ama bekleniyor. 250 şehidimiz ve 2193 gazimiz var. En azından aziz hatıralarına 15 Temmuz hain darbe girişiminin tüm ayrıntılarının ortaya çıkması lazım ama öyle görünüyor ki bu ayrıntıların ortaya çıkması engelleniyor." ifadelerini kullandı. 

HDP İLE KAHRAMAN ARASINDA TARTIŞMA: ANARŞİZME MÜSAADE YOK

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım'ın konuşması sırasında ise TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile tartışma çıktı. 

HDP'li Yıldırım konuşmasının başında, "15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümünde, Meclis Genel Kurulu’ndan Eş Genel Başkanlarımız Sayın Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ başta olmak üzere tutsak durumda olan milletvekillerimizi, Belediye Eş Başkanlarımızı, parti yöneticilerimizi, tutuklu gazetecileri, açlık grevine devam eden Nuriye ve Semih’i, OHAL kapsamında mağdur edilen masum yurttaşlarımızı; HDP Grubu, Genel Merkezi ve tüm teşkilatları ile çalışanları adına selamlıyorum" ifadelerini kullandı. 

Yıldırım'ın "tutsak" ifadesine karşı çıkan TBMM Başkanı İsmail Kahraman ise “Sayın Yıldırım, Türkiye’de tutsak yok. Bu noktada buna benzer sözler milli birlik ve bütünlüğü zedeleyen sözlerdir. Türkiye anarşizme müsaade etmeyecek bir ülkedir. Türkiye’de tutsak yoktur. Hukuki terimlerle konuşun. Yargılama ve mahkum vardır” şeklinde konuştu. 

"KONTROLLÜ DARBE DEMEK AKLIN İMHASIDIR"

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise konuşmasında, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun 'kontrollü darbe' söylemini eleştirerek, "15 Temmuz öncelikle bir darbe girişimidir. Ayrıca planlayıcıları ve tetikçileri belli olan iblisane bir işgal denemesidir. 15 Temmuz FETÖ kalkışmasına kontrollü darbe demek her şeyden önce aklın inkarı, vicdanın itlafı, yalın gerçeklerin imhasıdır. 15 Temmuz'da çatısı altında bulunmaktan onur duyduğumuz TBMM defalarca bombalanmış kurşun yağmuruna tutulmuştur. Bir avuç yılan milletimize ateş saçmıştır. 15 Temmuz tarifsiz bir ihanettir. Bir yanda terör örgütü ve arkalarındaki efendileri vardır" ifadelerini kullandı.