TBMM'de olağanüstü güvenlik önlemleri alındı

TBMM'de olağanüstü güvenlik önlemleri alındı

TBMM Başkanlık Divanı'nda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yapılan güvenlik planlaması muhalefetin itirazlarına rağmen kabul edildi. Plana göre, Meclis kulislerine milletvekillerinin danışmanları dahil kimse giremeyecek ve TBMM ana binasında turnikeli sistem kullanılacak. Ziyaretçi sayısına da sınırlama getirilirken, bir yıl hapis cezası alanlara da TBMM’ye giriş yasağı uygulanacak.

Meclis Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında toplanan Divanda Meclis Güvenlik Yönetmeliği görüşüldü ve olağanüstü güvenlik önlemleri alınması yönünde karar verildi. Buna göre, Meclis'te şu güvenlik önlemleri alınacak:

ARAÇ GİRİŞİNE SINIRLAMA

Yerleşkeye Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve bakanlık yapmış olanlar, siyasi partilerin vekil olmayan genel başkanları, genel başkan yardımcıları, milletvekilleri ve çekirdek aileleri, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalemi, bakan yardımcıları, müsteşarlar, müsteşar yardımcıları ve MGK Genel Sekreteri, önceki dönem milletvekilleri, kamu başdenetçisi, sayıştay dahil yüksek yargı başkanları ve üyeleri, kuvvet komutanları dışında araçla kimse giremeyecek.

VEKİLLERE ÖZEL GEÇİŞ SİSTEMİ

Milletvekilleri tanımlanan araçla veya şoförle geldiklerinde herhangi bir güvenlik kontrolü olmadan giriş yapabilecek. Vekiller kendi aracında iken veya başka bir araç içindeyken eşi ve çocukları hariç diğer misafirlere güvenlik kontrolünden geçtikten sonra giriş kartı verilecek.

ANA BİNAYA TURNİKE

TBMM ana binasında turnikeli sistem kurulacak. Vekiller giriş yapmak istediklerinde VIP turnikeyi kullanacak. Ziyaretçi ve görevli personel ise geçiş kartı aracılığıyla turnikeden geçecek. Personel ve ziyaretçiler için verilecek kartlar yenilenerek kopyalanamaz hale getirilecek.

GAZETECİLERE VE PERSONELE AYRI KAPI

TBMM’ye araçla gelen personel, milletvekili danışmanları, parlamento muhabir, kameraman ve fotoğrafçıları ile bu kişilerin birlikte getirdiği misafirler; Güvenlik kapı ile Çankaya kapı arasında mevcut alana açılacak ayrı bir kapıyla giriş yapacak. TBMM dışında ve içindeki otoparklardan hizmet binalarına ring seferleri konulacak. Gazeteciler araçlarını kendilerine tahsis edilen alana park ettikten sonra güvenlik kontrolünden geçerek yaya olarak yerleşkeye giriş yapabilecek.

GAZETECİLERE KULİS YASAĞI

Kulislere milletvekilleri danışmanları dahil hiç kimse giremeyecek. Kulislerde bakanlara yalnızca bir koruma bir danışman eşlik edebilecek.

DRONE'LU KORUMA

Meclis güvenlik önlemleri arasında Meclisin Drone'larla korunması da planlandı. Mini insansız hava aracı(İHA) sınıfında drone alımı yapılarak, Meclis dronelarla korunacak.