TBMM iç tüzük teklifi komisyonda kabul edildi: Madde ne getiriyor?

TBMM iç tüzük teklifi komisyonda kabul edildi: Madde ne getiriyor?

AKP ve MHP'nin ortak hazırladığı TBMM İçtüzüğü'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Teklif, TBMM Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi.

AKP ve MHP'nin ortak hazırladığı Meclis İçtüzüğü'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Teklif, TBMM Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi.

Komisyon, AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop başkanlığında toplandı. Müzakerelere, teklifin, "Meclisten geçici çıkarma cezasını" düzenleyen 15. maddesinden devam edildi. AKP ve MHP milletvekillerinin imzasıyla maddeye ilişkin değişiklik önergesi verildi.

HDP İTİRAZ ETTİ

Görüşmelerde söz alan HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, parti olarak idari yapıya ilişkin önerilerinin sır olmadığını, yerinden yönetimi ve çoğulculuğu savunan bir parti olduklarını söyledi. Beştaş, "Bu içtüzük değişikliği teklifiyle bize, 'Darbeci generallerin iradesini biz gelecek nesillere koruyarak devam edeceğiz" diyorsunuz. Bunu reddediyoruz. Biz darbeci generallerin iradesine sahip çıkmıyoruz" diye konuştu.

MHP’Lİ AKÇAY: ZORLAMA YORUMLAR

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise önergeyle yapılan değişiklikte "tahkir ve tezyif" yerine "hakaret ve sövmek" denildiğini kaydetti. Altay, teklifte yer alan Türk milleti kavramını kana, kafatasına, ırka dayalı olmayan bir kavram olarak değerlendirdiğini ve bunu not düşmek için söylediğini kaydetti.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, çok zorlama yorumlardan kaçınmak gerektiğini savunarak, tartışmaların hükümlerin muğlaklığından değil zorlama yorumlardan kaynaklandığını iddia etti.

KABUL EDİLDİ

Görüşmelerin ardından değişiklik önergesi ve teklifin 15. maddesi kabul edildi. Önergeyle yapılan değişiklikle birlikte müzakerelerin ardından teklifin 15. maddesi kabul edildi.

MADDE NELER GETİRİYOR?

İçtüzüğün, "Meclisten geçici çıkarma cezası" başlığı altındaki bölümü, "Görüşmeler sırasında cumhurbaşkanına, TBMM'ye, başkanına, başkanlık divanına, başkanlık görevini yerine getiren başkanvekiline, milletvekiline, Türk milletinin tarihine ve ortak geçmişine, Anayasa'nın ilk dört maddesinde çerçevesi çizilen anayasal düzene hakaret etmek ve sövmek, Türkiye Cumhuriyeti'nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü esasında Anayasa'da düzenlenen idari yapısına aykırı tanımlamalar yapmak" şeklinde düzenleniyor.

Ayrıca, fiili saldırıda bulunmak ile TBMM Genel Kurulu ve komisyonlara silahlı olarak girmek de Meclisten geçici çıkarma cezası gerekçeleri arasına alınıyor.