TBMM İç Tüzük değişikliğinin ilk bölümü kabul edildi: Vekillerin konuşma süresi kısaltılıyor

TBMM İç Tüzük değişikliğinin ilk bölümü kabul edildi: Vekillerin konuşma süresi kısaltılıyor

AKP ile MHP tarafından hazırlanan TBMM İç Tüzük değişikliğinin ilk bölümü kabul edildi. Düzenlemeyle vekillerin konuşma haklarında kısıtlamaya gidildi.

TBMM Genel Kurulunda, Meclis İçtüzüğü'ne ilişkin AKP ve MHP tarafından ortak hazırlanan değişiklik teklifinin ilk 9 maddesini kapsayan ilk bölümü kabul edildi. 

GRUP ÖNERİLETİNDE KONUŞMA HAKKI KISALTILIYOR

TBMM İçtüzüğünde Değişiklik Yapılmasına Dair İçtüzük Teklifi'nin kabul edilen maddelerine göre, grup önerileri üzerinde her parti grubuna tanınan 10'ar dakikalık konuşma hakkı teklifle kaldırılıyor. Yeni düzenlemede öneriyi veren gruptan bir milletvekili 5 dakikayı geçmemek üzere önerinin gerekçesini açıklayacak. Açıklamanın ardından, diğer gruplardan birer milletvekiline de isterlerse 3'er dakika söz verilecek.

FRAK ZORUNLULUĞU KALDIRILDI

Teklifle, Başkanlık kürsüsünde bulunan Başkanın frak giyme zorunluluğu kalkıyor. Başkanlık kürsüsünde Başkan ve görevli katip üyeler, koyu renk elbise giyecekler. Genel Kuruldaki milletvekilleri, bakanlar, TBMM idari teşkilat memurları ve diğer kamu personelinden erkekler, ceket ile pantolon giyecek ve kravat takacak; kadınlar ise ceket ve etek veya ceket ve pantolon giyecek.

İTİRAZLARA VERİLEN SÖZ HAKKI KALDIRILDI

Öte yandan yeni düzenlemeyle usule ait konularda bir istemde bulunulması halinde lehte ve aleyhte en çok 2'şer kişiye tanınan 10'ar dakikalık söz hakkı, teklifle 3'er dakikaya indiriliyor. Tasarı ve tekliflerin komisyonlara havalesine itiraz eden milletvekiline oturumun başında tanınan söz hakkı ise teklifle, itirazın yazılı olarak Meclis Başkanlığına iletilmesi şeklinde değiştiriliyor.