Taşeron düzenlemesinde emekliliği hak eden işçiler kapsam dışı

Taşeron düzenlemesinde emekliliği hak eden işçiler kapsam dışı

Taşeron düzenlemesi kapsamında, emekli olan, emekliliği hak eden ve eski hükümlü olan işçilerin iş akdi askıya alındı.

696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile getirilen taşeron düzenlemesi kapsamında belediyelerde taşeron olarak çalışan, emekli olan, emekliliği hak eden ve eski hükümlü olan işçilerin iş akdi askıya alındı.

696 sayılı KHK eski hükümlüler ile emekliliği hak eden ve emekli olup çalışmaya devam eden işçileri kapsam dışında bırakıyor. Yürürlüğe giren KHK ile birlikte emekli ve hükümlü personelin iş akdinin askıya alınmasının ardından İzmir'deki belediyelerde de işten çıkarmalar başladı.

İşçilerin örgütlü bulunduğu DİSK'in Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, AKP'nin 'müjde' olarak nitelendirdiği ve 1 milyon 50 bin kişiye kadro verileceğini iddia ettiği KHK ile ilgili, "Gün geçtikte gerçekler ortaya çıkmaya başladı. Taşerona kadro tam bir hüsrana dönüştü. Türkiye genelinde 200 bin kişi, çalışırken işsiz kalma riski ile tanıştı. Böyle taşerona kadro olmaz. Alın bu KHK'yı başınıza çalın. Bunun hesabı siyasal iktidardan sorulacak" dedi.

'VALİLİK İTİRAZ DİLEKÇELERİNİ ALMADI'

İzmir Valiliği'nde kurulan tespit komisyonunda işçinin itiraz dilekçelerinin alınmadığını söyleyen Memiş Sarı, Vali Erol Ayyıldız'a seslenerek, "KHK'da itirazların 3 gün içinde valiliklere yapılacağı belirtildiği halde Valilik bu dilekçeleri almıyor. Eğer bu maddede bir değişiklik yapıldıysa bunu yayınlayın" dedi. 

Sarı, sorunun çözülememesi halinde işçilerin İzmir Valiliği önünde toplanacaklarını ve mücadelelerini sonuna kadar sürdüreceklerini belirtti.

'YENİ İŞSİZ ORDUSU'

Genel İş 2 No'lu Şube Başkanı Arif Yıldız ise konuyla ilgili "Vali Erol Ayyıldız'ın itiraz dilekçelerini almaması gibi yanlış tutumundan vazgeçmesini istiyoruz. Arkadaşlarımızın itiraz dilekçelerini kabul etmeli. Arkadaşlarımızdan birinin dahi burnu kanamadan istihdam edilmesi sağlanmalı" diye konuştu.

Kadro talebinin kandırmaca olduğunu ve işçilerin yıllar önce işlediği suçun bedelini yeniden ödememesi gerektiğini söyleyen DİSK Genel İş İzmir 3 No'lu Şube Başkanı Güral Doğan ise "Kendi komuta kademelerini oluşturmaya çalışıyorlar. Kendi yandaşını işlere koyma çabasındalar. Yarattıkları bu kaos da kendileri boğulacak. İşsizler ordusuna yeni işsizler eklemenin bedelini ağır ödeyecekler. Bu adaletsizliğin giderilmesini, bu yanlıştan dönülmesini istiyoruz" dedi.

'MÜJDE DEĞİL CİNAYET'

DİSK Genel İş İzmir 7 No'lu Şube Başkanı Kemal Köroğlu da Valilik Tespit Komisyonu'nun doğru şekilde itiraz dilekçelerini incelemesi gerektiğinin altını çizdi. Köroğlu, "Yıllarca çalışan arkadaşlarımız, evlerine ekmek götüren arkadaşlarımız şimdi işsiz. Biz bu KHK'nın antidemokratik olduğunu baştan beri söylüyoruz. Bu KHK bir müjde değil katliam, cinayettir" diye konuştu.