'Taşeron düzeni insan sağlığını tehdit ediyor'

'Taşeron düzeni insan sağlığını tehdit ediyor'

İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi yemekhanesindeki yemeklerde salmonella üremesi üzerine SES Aksaray Şubesi, İstanbul Tabip Odası, Taşeron İşçileri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği ve İstanbul Tıp Fakültesi Öğrencileri Kolu yaptığı açıklama yaparak olaya tepki gösterdi.

İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi yemekhanesindeki yemeklerde salmonella üremesi üzerine SES Aksaray Şubesi, İstanbul Tabip Odası, Taşeron İşçileri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği ve İstanbul Tıp Fakültesi Tıp Öğrencileri Kolu yaptığı açıklama yaparak olaya tepki gösterdi.

İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi yemekhanesinde öğle yemeği yiyen pek çok kişinin bulantı, ishal ve karın ağrısı şikayeti ile acil servise başvurması sonucu yapılan araştırmalarda ortaya çıkan salmonella enteriditis isimli bakteri üremesi yemekhanedeki hijyen sorununu gündeme gedi.

Yapılan açıklamada, Başhekimliğin ilgili yönetmelik ve mevzuat gereği olayın üzerine gitmesi gerekirken olayı kapatmaya çalıştığını vurgulanarak, “Yemekhanede yaşanan gıda zehirlenmesinin ana sebebi de kuşkusuz yemek hizmetlerinin taşeronlaştırılmasıdır. Temizlikten güvenliğe yemek işlerinden kayıt işlemlerine kadar neredeyse her çalışma alanına taşeronlar sokulmuştur. Piyasalaştırma o denli ileri gitmiştir ki topluma sağlık hizmeti vermek için organize olmuş bir kurum kendi çalışanlarını zehirleyebilecek noktaya gelmiştir. Ancak daha da kötüsü bu kurumların ‘bilim insanı’ sıfatı taşıyan yöneticilerin zihinleri, bu rezaletin üzerine kapatmaya çalışacak kadar patronlaşmıştır” denildi.

[ih2]

İstanbul Tıp Fakültesi öğrencileri adına Fikir Kulupleri Federasyonu Çapa temsilcisi ve İTF TÖK üyesi Mustafa Ersozlu, iki yıl önce zorla kanalizasyon temizliği yaptırılan ve temizlik esnasında mikrop kapan ve karaciğer yetmezliğinden dolayı yaşamını yitiren Zafer Açıkgözoğlu’nu anımsatarak,  “Zafer Açıkgözoğlu olayı ve benzeri onlarca olay yaşanmış ancak gerçek sorumlular hiçbir şekilde soruşturulmamış, yargılanmamıştır. Bunların yapılmadığı gibi hakkını arayan işçilere, öğrencilere, hekimlere soruşturmalar açılmış ve olayların üstü kapatılmaya çalışılmıştır” dedi.

Bu meselenin de yalnızca yemekhane meselesi olmadığını  vurgulayan Ersözlü, “Yemek üretiminden sunumuna, yemek denetimine kadar taşeron şirketlere teslim edilen ve sermayenin çıkarını savunan yönetimin suçlarından hesap sorulmasını istiyoruz. Bu fakülte hastanesini var eden emekçilerin, hekimlerin, hocalarımızın ve biz öğrencilerin beraber mücadele ederek, haklarına beraber sahip çıkarak haksızca, hukuksuzca davranan yönetime karşı kazanabileceğimizi biliyoruz” diye konuştu.

DAHA FAZLA