Tarikat yurdunda 11 çocuğun hayatını kaybettiği Aladağ davası yarın başlıyor

Tarikat yurdunda 11 çocuğun hayatını kaybettiği Aladağ davası yarın başlıyor

29 Kasım 2016’da Adana Aladağ’da Süleymancılar tarikatına ait bir yurtta çıkan yangın sonucu 11’i çocuk 12 kişinin hayatını kaybetmesine ilişkin davanın ilk duruşması yarın (30 Mayıs) görülecek.

Fotoğraf: Tuğba Özer

Adana’da bulunan Süleymancılara air Özel Aladağ Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdu’nda çıkan yangında 10’u öğrenci 1’i yurt müdürünün kızı ve bir belletmen olmak üzere 12 kişi hayatını kaybetmiş, 19 çocuk da yaralanmıştı.

Yangında, 10 yaşındaki Bahtınur Baş 10 yaşındaki Cennet Karataş, 12 yaşındaki Gamze Bagir, 12 yaşındaki ilknur Maden, 13 yaşındaki Nurgül Pertlek, 6 yaşındaki Sare Betül Genç, 13 yaşındaki Sere Nur Aydoğdu,13 yaşındaki Sevim Köylü, 12 yaşındaki Sümeyye Yetim, 10 yaşındaki Tuğba Aydoğdu, 13 yaşındaki Zeliha Avcı ve bir yurt görevlisi yaşamını yitirmişti.

7 KİŞİ YARGILANIYOR

Kozan Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, 7 kişi hakkında 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi.

Yurt müdürü Cuma Ali Genç ve yurdun bağlı bulunduğu derneğin yöneticileri İsmail Uğur, Mahir Kılıç, Mahmut Deniz, Mustafa Öztaş, Ramazan Dede, Ramazan Keleş’in de aralarında bulunduğu 7 kişi ‘taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma’ suçlamasıyla yargılanacak.

Tutuklu bulunan 7 kişiden 4 yurt yöneticisi 6 Şubat’ta tahliye edilmiş ardından çıkarılan yakalama kararı ile yeniden tutuklanmıştı.

Kozan Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 24 sayfalık iddianamede yangına ilişkin hazırlanan bilirkişi raporuna da yer verildi.

Bilirkişi raporunda, tutuklu bulunan yurt müdürü Cumali Genç ve yardımcısı Mahmut Deniz ile İsmail Uğur asli kusurlu olarak görülürken, Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği’nin yöneticileri Ramazan Keleş, Ramazan Dede, Mustafa Öztaş ve Mahir Kılınç tali kusurlu olarak belirtiliyor.

Kamu görevlilerine ilişkin açılan soruşturmanın ise kabul edildiği ve kamu görevilerin soruşturma talebinin iptali istemiyle dava açtığı öğrenildi.

Şu anda Adana Kozan’da bulunan ve ailelerle görüşen Can Atalay dava öncesi İleri’ye konuştu.

[ih3]

“AİLELER EN UFAK GERİ ADIM ATMADI”

Atalay, “Aladağ, Kamusal, laik eğitimle ilgilenen ve bununla ilgili derdi olan herkesin en başa yazması gereken meseledir. Burada aileler bütün baskılara ve tehditlere rağmen çocuklarının hesabını sormakta kararlılar. Aileler en ufak geri adım atmış değiller, gerçekten direniyorlar. Aladağ davası Türkiye’de özellikle kız çocuklarının devlet eliyle- burada devlet Aladağ İlçe Milli Eğitim Müdürü- tarikat yurtlarına yönlendirilmesi ve bu tarikat yurtlarında 11 çocuğun ölmesiyle ilgili. Tüm laik, kamusal eğitim talep eden yurttaşların ilgisini Aladağ davasına, mümkünse yarın sabah 9’da Kozan’a bekliyoruz” diyerek davaya destek çağrısında bulundu.

[ih2]

“TAKSİRLİ ÖLÜMDEN BAHSEDEMEYİZ”

Yurt ve dernek yöneticilerinin ‘taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma’ suçlamasıyla yargılanmasını değerlendiren Atalay şunları söyledi:

“Böyle bir yurdun hiç olmaması gerekiyor. Ayrıca o yurtta bulunmaması gereken 5,6,7. sınıf öğrencisi çocuklar o yurtta öldü. Dolayısıyla orada hiç bulunmaması gereken kaçak, mimari projeye uygun olmayan ve ve orada hiç bulunmaması gereken çocukların öldüğü bir yurtta taksirli ölümden bahsedemeyiz. Burada asgarisi olası kasıttan bahsedebiliriz. 

Bu dosyada sanıkların taksirle suç işlediklerini kabul etmek mümkün değildir.”