Tarihi zirve: ABD ve KDHC başkanları buluştu

Tarihi zirve: ABD ve KDHC başkanları buluştu

ABD ve KDHC başkanları, Singapur'daki tarihi zirvede bir araya gelerek anlaşma imzaladı.

ABD Başkanı Donald Trump ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) lideri Kim Jong-un, Singapur'daki tarihi zirvede bir araya geldi.


Güncelleme 10.20

Görevdeki bir ABD ve KDHC liderinin ilk görüşmesi olarak kayıtlara geçen Trump-Kim zirvesi Singapur'da gerçekleşti. İki lider, görüşmelerinin ardından içeriğine dair bilgi vermedikleri bir metne imza attı. Trump, metnin 'son derece kapsamlı' olduğunu söyledi.
İlk kez bir araya gelen KDHC lideri Kim Jong-un ve ABD Başkanı Donald Trump, temaslar ve çalışma yemeğinin ardından kameralar karşısına geçti ve ortak bir metne imza attı. Ancak bu metnin içeriğine dair bir bilgi paylaşılmadı.

TRUMP: BÜYÜK BİR SORUNU ÇÖZECEĞİZ

Anlaşmaya ilişkin açıklama yapan Trump, "Kısa süre sonra her şeyi gereceksiniz. Son derece kapsamlı, ortak bir belgeye imza attık. Her iki tarafın da sonuçlardan etkileneceğini düşünüyorum. İki taraf da iyi niyetle yaklaştı, çaba gösterdi ve hazırlıklar yapıldı. Bugün yaşananlardan gurur duyuyoruz" dedi.

"Büyük bir sorunu çözeceğiz ve bunu dünya için yapacağız" diyen ABD Başkanı, bu aşama gelinmesinin olağanüstü bir başarı olduğunu vurguladı.

Kim'le arasında özel bir bağ kurulduğunu düşünen Trump, KDHC’nin nükleer silahsızlanmaya en kısa zamanda başlayacağını söyledi.

'SİZİNLE OLMAK BÜYÜK ŞEREF'

Trump, ayrıca "Yoğun görüşmeler gerçekleştirdik ve ikimiz için de hayal edilenden daha iyi bir sonuç geldi, umulandan çok daha başarılı oldu” dedi. Daha sonra Kim Jong-un'a “Sizinle olmak büyük bir şeref, teşekkür ediyorum” diye seslendi.

KDHC: GEÇMİŞİ GEÇMİŞTE BIRAKACAĞIZ

Görüşmeyi 'tarihi' olarak niteleyen Kim de "Geçmişi geçmişte bırakmaya karar verdik. Tarihi bir belgeye imza atmak üzereyiz. Dünya büyük bir değişime tanıklık edecek. Sayın Başkan Trump’a bu görüşme için teşekkürlerimi sunuyorum" diye konuştu.

TRUMP’DAN “KİM JONG-UN SİZE NE ÖĞRETTİ?” SORUSUNA YANIT

Kim'i Beyaz Saray'a davet edeceğini belirten Trump, daha birçok kez bir araya geleceklerinin altını çizdi.

Sputnik’in geçtiği bilgiye göre 'Kuzey Kore liderinden ne öğrendiği' sorulan Trump, "Kim son derece yetenekli biri, ülkesini çok seviyor" yorumunu yaptı.


Uzun bir süredir yürütülen diplomatik görüşmelerin nihayetinde gelen tarihi zirvede, ABD ve KDHC liderleri el sıkışarak nükleer silahsızlanma görüşmelerini başlattı. İki lider tam 38 dakikalık görüşmenin ardından danışmanlarıyla beraber öğle yemeğine geçti.

Kim ve Trump, Sentosa Adası'nda ABD ve KDHC bayraklarının önünde birbirlerine doğru yürüdü ve kuvvetlice birbirlerinin elini sıkarak basına poz verdi. İkili son 18 ay içinde karşılıklı gergin açıklamalarda bulunmuş, ABD’nin saldırgan tavrı ve hakaretleri savaş tehditlerine kadar uzanmıştı. Yaşanan gelişmelerin ardından gelinen bu nokta tarihi öneme sahip bulunuyor.
İLK KEZ

Singapur’da düzenlenen zirve KDHC’nin bir lideri ile görevdeki bir ABD Başkanı'nı da ilk kez bir araya getirdi.

Ortak basın açıklamasında yan yana oturan ikili, rahat tavırlarıyla dikkat çekti.

Trump açıklamasında, "Harika hissediyorum. Çok iyi bir görüşme gerçekleştireceğiz ve son derece başarılı geçecek" ifadelerini kullandı.

Kim ise, "Bu noktaya gelmek kolay değildi...Önümüze engeller çıktı ama buraya gelebilmek için onları aştık" diye konuştu.

GÜNEY KORE ZİRVEYİ GÜLÜMSEYEREK İZLEDİ

İki ülke arasında en önemli arabulucu olan Güney Kore lideri Moon Jae-in'in ABD ile KDHC liderlerinin buluşmasında tokalaşma anını izlerken çekilmiş görüntüleri de basına yansıdı. Moon'un yaşadığı memnuniyet yüzüne yansıdı. Herkesin gözünün Singapur'da olduğunu hatırlatan Moon "Dün gece ben de çok az uyudum" dedi. Kim, Moon'la nisandaki görüşmesinde 'artık füze denemeleri yüzünden erkenden yatağından kalkmak zorunda kalmayacağı' sözünü vermişti.

BEYAZ SARAY’DAN AÇIKLAM

Beyaz Saray'ın yaptığı açıklamaya göre tercümanlar eşliğinde yapılan ikili görüşme, tam 38 dakika sürdü. Trump-Kim ikilisi daha sonra danışmanlarıyla beraber öğlen yemeğine oturdu.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Kim’in yerel saatle 14:00'de (TSİ 08:00) Singapur'dan ayrılması beklenirken,  söz konusu görüşme nihai bir uzlaşma olarak görülmüyor.

KDHC, ekonomik ambargoların gevşetilmesini isterken, Trump’ın zirveyi "tarafların birbirinin tutumlarını öğrenme" zirvesi olarak tanımlayarak, görüşmelerin bir sürece yayılacağını söylediği ifade ediliyor.