Tarihi surlara düğün salonu açılması Meclise taşındı: 'AKP Vahhabi kültürüyle hareket ediyor'

Tarihi surlara düğün salonu açılması Meclise taşındı: 'AKP Vahhabi kültürüyle hareket ediyor'

CHP’li Barış Yarkadaş, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan tarihi surlara düğün salonu açılmasını Meclis gündemine taşıdı.

Fatih Belediyesi, İstanbul’un en eski yapılarından olan, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan tarihi surlara çatı monte edip, düğün salonu açtı.

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, "AKP iktidarında tarihi ve kültürel bilinç ile tarihe saygı yok. Diriliş masalıyla halkımızı oyalayanlar, tarihimizi  adeta kültürel bir soykırıma tabi tutuyor" dedi. 

Tarihi İstanbul Surları'nın içine yapılan düğün salonunun üstünün "portatif çatı" ile örtüldüğüne dikkat çeken Yarkadaş, "Bunun adı görgüsüzlüktür. Tarih bilincinden yoksun olmaktır; tarihe saygısızlıktır" diye konuştu.

'BAKAN DA SUÇ ORTAĞI'

Yaklaşık altı ay önce Kültür Bakanı Nabi Avcı'ya surlardaki tahribatı sorduklarını ancak hiçbir yanıt alamadıklarını belirten Yarkadaş, "Bakan bu uygulamaya sessiz kaldığına göre, demek ki; kültürel soykırım suçuna ortaklık etmekte sakınca görmüyor" ifadesini kullandı. Yarkadaş, Nabi Avcı'nın Kültür değil Kültürel Soykırım Bakanı olarak adlandırılması gerektiğini belirtti.

'AKP VAHHABİ KÜLTÜRÜYLE HAREKET EDİYOR'

AKP'nin Vahhabi kültürüyle hareket ettiğini ve tarihi yapıları soykırıma tabi tuttuğunu belirten Yarkadaş, "Tarihle bağı koparılan yurttaşta ülke sevgisi olmaz. AKP bu uygulamalarla yurttaş ile vatan toprağı arasındaki bağı koparıyor; ülkeyi çoraklaştırıyor" dedi.

MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI

CHP'li vekil, tarihi surlardaki tahribatı ve tarihi kültürel varlıklara yönelik saygısızlığı ve soykırımı TBMM'ye yeniden taşıdıklarını da söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Prof. Dr. Nabi Avcı tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle yöneltilen sorular şöyle:

1-600 yıllık tarihi İstanbul Surları’nda yaşanan tahribat için bir soruşturma başlatılmış mıdır?

2- Yapılan değişlikler evrensel koruma ilkelerine uygun mudur?

3- Surlarda meydana gelen tahribatın düğün salonu alanını genişletmek için yapıldığı doğru mudur?

4- Surların bitişiğinde bulunan sosyal tesis için inşa edilen hareketli çatı kaldırılacak mıdır?