Tarihi bir rezalet daha: 2 bin yıllık taşları delip, demir kapı taktılar

Tarihi bir rezalet daha: 2 bin yıllık taşları delip, demir kapı taktılar

 Perge Antik Kenti’nde 2003’teki kazıda ortaya çıkarılan ‘Medusa’ ve ‘Okeanos’ mozaiklerinin bulunduğu anıt mezarları, korumak için 2 bin yıllık taşlar delinerek tarihi yapıya demir kapı takıldı.

Nekropol alanında 2003 yılında ‘Medusa’ ve ‘Okeanos’ mozaiklerinin bulunduğu anıt mezarlar ortaya çıkarılmıştı. Türkiye’de ilk olduğu belirtilen denizler tanrıçası ‘Okeanos’ ve gözlerine bakan kişiyi taşa çevirdiğine inanılan ‘Medusa’ figürlü iki mozaiğinin yer aldığı anıt mezarların sözde korunması için skandal yöntemler kullanıldı.

2 BİN YILLIK TAŞLARI DELDİLER

Antalya’daki Perge Antik Kenti Perge Antik Kenti’nde ‘Medusa’ ve ‘Okeanos’ mozaiklerinin bulunduğu anıt mezarların 2 bin yıllık tarihi taşları delindi, mezarların kapılarına demir kapı takıldı.

Karar gazetesinin haberine göre, konuyla ilgili konuşan Arkeolog Nezih Başgelen “Türkiye’deki en önemli sorun; bu tip eserlerin definecilere karşı korunamaması. Bu açıdan ilgili kurulun böyle bir kapıyı gerekli gördüğü anlaşılmaktadır. Keşke uygun koruma sağlansa... Ama ne yazık ki ülkemiz bu bilinç yok. Bu örnekte de mezarların içindeki mozaiklerin korunması amaçlanmış” dedi.

Birçok tarihi alanda bu tarz koruma tedbirlerinin alındığını belirten Arkeolog Nezih Başgelen “Kameralı güvenlik sistemi olsa dahi örneğin İstanbul’da Silivrikapı hipojesinde yaşandığı gibi her türlü güvenlik önlemine rağmen korunamamış, hırsızlık ve tahribata maruz kalmıştı. Keşke daha güvenli bir ortamda ve medeni bir çevrede olsa. Böyle bir yapıya yakışan, devrine uygun kapılar yaptırılıp konmasıydı” diye konuştu.