Taksim'deki oturma eylemine polis ablukası

Taksim'deki oturma eylemine polis ablukası

CHP, 16 Nisan referandumunun yıldönümünde 'OHAL değil demokrasi istiyoruz' sloganıyla tüm yurtta bir saatlik oturma eylemi yaptı.

CHP'nin 'OHAL değil demokrasi istiyoruz' sloganı ile Türkiye genelinde yapacağı oturma eylemleri öncesi Taksim Meydanı’na bariyerler konuldu. Taksim Cumhuriyet  anıtı ve çevresi polis bariyerleriyle kapatılırken alana kimse alınmadı.

OHAL'in 7'nci kez uzatılması kararı üzerine CHP İstanbul İl Başkanlığı, tarafından bugün milletvekilleri, il örgütü yöneticileri ve partililerin katılımıyla saat 12.00'da Taksim Meydanı'ında oturma eylemi yapacağını açıklamıştı. Polis,  Taksim Meydanı'nın bir bölümünü,  Cumhuriyet Anıtı ve çevresini bariyerlerle  kapattı. İstiklal Caddesi girişi ve Gezi Parkı'na da çok sayıda TOMA ve çevik kuvvet polisi konuşlandırıldı.

Polis, gruba Taksim Meydanında basın açıklaması yapılmasına  izin verilmeyeceğini söyledi. 

Engelleme çabalarına rağmen İstiklal Caddesindeki kitle Fransız Konsolosluğu önünde birleşti.

Burada oturmaya başlayan kitle, "Bu daha başlangıç, mücadeleye devam", "Direne direne kazanacağız" "Her yer Taksim, her yer direniş" sloganları attı.

Burada bir açıklama yapan Canan Kaftancıoğlu,"Ülkemiz 21 aydır OHAL ile yönetilmektedir. İlan edilişindeki amacından uzaklaşarak demokrasi ve hukuk sistemine yönelik bir saldırıya dönüşen OHAL rejimi; insan haklarını, ifade özgürlüğünü ve her türlü protesto eylemini baskılamanın da aracı olmuştur. KHK'lar eliyle parlamento, yani halkın iradesi gasp edilmiştir" dedi. 

'OHAL DEĞİL DEMOKRASİ İSTİYORUZ'

OHAL'in halkın iradesine karşı işlenen bir suç haline geldiğini ve derhal son verilmesi gerektiğini kaydeden Kaftancıoğlu, "Hukukun askıya alındığı, parlamentonun yok sayıldığı, milli iradenin tanınmadığı, milletvekillerinin rehin alındığı faşizm düzeni ortadan kalkmalıdır. Sendikalar, meslek odaları ve birlikleri ile sivil toplum örgütlerine yönelik iktidar gücü ile uygulanan sindirme politikaları son bulmalıdır. Sivil darbe ile tek koltukta birleştirilen yasama, yürütme ve yargı erkleri, yeniden, çağdaş demokrasilerde olduğu gibi kendi koltuklarına geçmelidir. Sadece bu meydandan değil, Türkiye'nin 81 ilindeki meydanlardan Ankara'daki Saraylıları uyarıyoruz. Bizler OHAL değil demokrasi istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Oturma eyleminin sona ermesiyle kitle dağıldı.