Taksim'de cumhuriyet, demokrasi ve laiklik için kitlesel buluşma

Taksim'de cumhuriyet, demokrasi ve laiklik için kitlesel buluşma

Taksim Meydanı'nda bugün 'Cumhuriyet, Demokrasi ve Laiklik Mitingi gerçekleştiriliyor. Gelişmeleri İleri Haber'den takip edebilirsiniz.

Güncelleme 20.00

Mitingin ardından binlerce kişi "Türkiye laiktir laik kalacak" sloganlarıyla Şişli yönüne doğru yürüyor.

Güncelleme 19.20

Miting sona erdi. 

Mitingin ardından binlerce kişi İstiklal'de "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" ve "Her yer Taksim her yer Direniş" sloganlarıyla yürüyüş yapıyor.

Güncelleme 19.05

Demokratik kitle örgütlerinin ortak bildirgesini okumak üzere İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Samet Mengüç kürsüye çıktı. Bildirgenin altında, DİSK, KESK, TMMOB, TTB, DBP, Devrimci Parti, EMEP, EHP, ESP, HDP, SYKP, YSGP, HDK, HAZİRAN Hareketi, Halkevleri, İHD, TÜRKİYE İNSAN HAKLARI VAKFI (TİHV); Hacı Bektaş-ı Veli Vakfı, PSAKD, ABF ve Demokratik Alevi Dernekleri'nin imzası bulunuyor.

İşte ortak metinde ortaya konan talepler:
1. OHAL derhal kaldırılmalıdır.
2. Darbeciler yargılanmalı, bu yargılama evrensel hukuk ve insan haklarına bağlı kalarak gerçekleştirilmelidir. İşkence yasağı mutlaktır ve buna uyulmalıdır.
3. Darbecilerle birlikte sokakta gerçekleşen linç girişimleri ve emniyetteki işkenceler de araştırılmalı, sorumluları yargılanmalıdır.
4. İdam, demokratik bir talep değil insanlık suçudur. İdam cezası kabul edilen uluslar arası sözleşmeler ile kaldırılmıştır, hiçbir şekilde geri getirilemez.
5. Sendikal hak ve özgürlükleri, toplantı, gösteri ve yürüyüş haklarını ortadan kaldıran uygulamalardan vazgeçilmelidir.
6. Kamuda, üniversitelerde ve yüksek yargıda hiçbir hukuki gerekçe öne sürülmeden başlatılan görevden almalar, şeffaflıktan yoksun uygulamalar nedeniyle tüm kamunun AKP’lileştirilmesi kaygısını doğurmakta, muhaliflerin tasfiyesinin hızlandırıldığını göstermektedir. Bu adımlardan derhal vazgeçilmeli, hukuka uygun davranılmalıdır.
7. Acil Demokrasi adımları atılmalıdır. Atılacak tüm adımlar ve çıkarılacak yasalar TBMM ve tüm toplum kesimleriyle paylaşılarak atılmalı, KHK’lara başvurulmamalıdır. 
8. Suriye’de izlenen savaş politikasından, cihatçı yapılanmalarla kurulan ilişkilerden vazgeçilmelidir.
9. “Demokrasi nöbetleri” adı altında yapılan kimi sokak gösterilerinde başta Alevi vatandaşlarımızın yoğunlukta yaşadığı mahallere saldırı girişimleri olmak üzere çok daha tehlikeli bir sürece yol açabilecek provokasyonlara karşı acil önlemler alınmalıdır.
10. Kürt sorunu nedeniyle yaşanan silahlı çatışmalara son verilmeli, barışçı ve demokratik çözüm için derhal adımlar atılmalıdır.
Bizler bu Acil Demokrasi taleplerimiz doğrultusunda her koşulda mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Emeğin haklarını, laikliği, gerçek demokrasiyi ve barışı savunmaya devam edeceğiz.

Güncelleme 18.40

CHP milletvekili Ali Şeker İleri Haber'e konuştu: "AKP bugün devlet kadrolarına önceden yerleştirdiği cemaatçilerin bedelini Türkiye'ye ödetiyor. Bugun laiklik sloganının vuruculuğu çok önemli. Tüm baskılara rağmen bütün ilericiler Taksim'de.

Güncelleme 18.30

CHP Genel Başkanı kürsüde. Kılıçdaroğlu Taksim Manifestosu adını verdiği 10 maddelik bir bildirge okudu. Bildirgeyi okuyan Kılıçdaroğlu 'Taksim Manifestosu'nu halkın onaylamasını istedi. 

Kılıçdaroğlu'nun okuduğu Taksim Manifestosu:

1- 15 Temmuz darbe girişmi parlamenter demokrasimize karşı yapılmıştır. TBMM bombalanmış ama bombalar altında parlamento darbeyi püskürtmüştür. Bu girişimin sorumlularını kınıyor ve lanetliyoruz.

2- Bütün siyasal partiler darbe girişimine karşı çıkmış, demokrasi konusunda Türkiye'de tartışmasız bir ortak payda oluşmuştur.

3- Her türlü darbeye karşı çıkmak tüm demokratların demokrasiden yana olanların bu ülkeye namus borcudur. Hep birlikte ve her zaman ne darbe, ne dikta, yaşasın tam demokrasi demeliyiz.

4- Darbe girişimi, halkın direnme hakkını kullanmasıyla ayrı bir anlam kazanmıştır.

5- Demokrasimizin teminatı olan demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti ilkesinin ne kadar yaşamsal olduğu bir kez daha kanıtlanmıştır.

6- Bu darbe girişimi anayasada, yasama, yürütme ve yargı olarak yer alan güçler ayrılığı ilkesinin, demokrasideki denetleme işlevinin güvencesi olduğunu ortaya koymuştur.

7- Balyoz, ergenekon gibi davalarda mağdur edilen insanların itibarlarının iadesi bütün siyasal partilerin gündeminde olmak zorundadır.

8- Girişim, devlet yönetiminin liyakata dayanması gerektiğini ortaya koymuştur. Devletin yapılanmasında, bilgi, birikim ve deneyim gibi ilkeler esas alınmalıdır. Devleti ele geçirme anlayışını tarihe gömmeliyiz.

9- İnancı, kimliği, yaşam tarzı ne olursa olsun, bu ülkenin güzel insanları, bu ülkenin meydanlarında özgürce gezebilmelidir. 15 Temmuz darbe girişimi, 3. sınıf demokrasinin ortaya çıkardığı bir tablodur. Bu ülkenin insanları özgürlükçü demokrasiye layıktır. Türkiye darbe hukukundan arınmalıdır.

10- Devlet kinle, öfkeyle, ön yargıya yönetilmez. Girişimde bulunanlar, hukukun üstünlüğü ilkesine bağlı kalınarak yargılanmalıdır. İşkence, kötü muamele, tehdit, devleti darbecilerle aynı duruma düşürür. Buna izin verilmemelidir.

Kılıçdaroğlu konuşmasında Taksim'deki Kanlı 1 Mayısı andı ve Gezi Direnişi'ni selamladı.

Güncelleme 18.10

Ataol Behramoğlu kürsüde: Taksim özgürlük alanı kimliğinr kavuşmuştur artık bu alanı elimizden alamazlar. Türkiye bitecek sanıldığından yeniden başlayan bir ülkedir. Bugün bu alan bunun kanıtıdır. Tek adam diktatörlüklerinin hepsine karşı durmalıyız.

Menderes Samancılar: Onlara yanıldıklarını gösterdik, sizlerin kim olduğunu henüz bilmiyorlar. Yılmıyoruz bıradayız omuz omuza yan yana buradayız. Size Yeşilçam'dan selamlar özgürlükler getirdik.

Güncelleme 18.07

Miting alanına Özgür Suriye Ordusu bayrağı ile giren kişiler protesto edilerek alandan çıkarıldı. 

Güncelleme 18.05

Hilmi Yarayıcı sahne aldı. Kitle hep bir ağızdan Çav Bella'yı söylüyor.

Güncelleme 17.55

Sanatçı Selçuk Balcı sahne aldı: Karadeniz adına buradayım! Buradaki halkın iradesinden daha üstün bir irade yok. Birilerinin bunu bilmesi gerekiyor!

Güncelleme 17.45

Yandaşlar mitingde aradığını bulamadı:

Güncelleme 17.30

İstiklal Caddesi'nde aralarında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da olduğu AKP heyeti meydan girişinde protesto edildi. Heyet alana giremeden ayrıldı

Güncelleme 17.15

TMMOB korteji alana girdi

Güncelleme 17.00

CHP korteji Gümüşsuyu tarafından Taksim'e giriş yaptı. CHP'liler "Ne Şeriat Ne Darbe Tam Bağımsız Türkiye", "Faşizme Karşı Omuz Omuza" ve "Türkiye Laiktir Laik Kalacak" sloganlarıyla yürüyor.

Güncelleme 16.45

HAZİRAN korteji Şişli tarafında "Şeriata, Faşizme Karanlığa Geçit Yok!", "Hukuk Bittiyse HAZİRAN Başlar", "Ne Dikta Ne Darbe Laik Türkiye" sloganlarıyla yürüyor.

Güncelleme 16.00

Taksim Meydanı'nda hazırlıklar tamamlandı. Yurttaşlar yavaş yavaş meydanı dolduruyor. Şişli, Şişhane ve Dolmabahçe'de de birazdan Taksim'e doğru yürüyüş başlayacak. 


Güncelleme 15.00

Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi için alanda hazırlıklar başladı. Meydanın dört bir yanı pankartlarla donatıldı. 

Öte yandan meydanda 5 ayrı giriş ve arama noktası oluşturuldu. Güvenlik amacıyla meydan bir süre boşaltılarak arama yapıldı. 


Cumhuriyet Halk Partisi'nin çağrısıyla bugün Taksim Meydanı'nda 'Cumhuriyet ve Demokrasi' Mitingi gerçekleştirilecek. Hem darbe girişimine hem de AKP iktidarının darbe girişimini fırsata çevirip gerici ve anti-demokratik uygulamlarına hız vermesine yönelik tepki amacıyla gerçekleştirilecek mitinge CHP dışında çok sayıda kitle örgütü de katılacak. 

Saat 18.00'da başlayacak miting öncesi, CHP ve diğer örgütler 3 koldan Taksim Meydanı'na yürüyecek. Yürüyüş kolları şu şekilde:

Dolmabahçe: CHP 1. Bölge, DİSK, İKP, TMMOB

Osmanbey: CHP 2. Bölge, KESK, TTB, HAZİRAN, Halkevleri, EMEP, EHP, Kaldıraç, TÖPG, KOS, İKS

Şişhane: CHP 3. Bölge

"SADECE DARBEYE KARŞI OLMAK YETMİYOR"

Miting öncesi CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda bir basın toplantısı gerçekleştiren CHP İl Başkanı Cemal Canpolat, "Sadece darbelere karşı olmak da yetmiyor. Darbeleri bahane ederek gerici anlayışın sokaklarda etkili olmasına da karşı olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Başından beri hem cumhuriyet değerlerinden hem de demokrasiden yana olan CHP Türkiye'nin birleştirici partisi olduğu bir kez daha bugün ortaya çıktı" dedi.

HAZİRAN'DAN ÇAĞRI

Birleşik Haziran Hareketi (HAZİRAN) ‘Darbeye diktaya nokta! Eşitlik, özgürlük, laiklik için mücadeleye devam’ sloganıyla Taksim’de düzenlenecek mitinge çağrı yaptı.

‘Darbeye diktaya nokta!’ başlıklı yazılı bir açıklama yapan HAZİRAN, “Türkiye 15 Temmuz gecesi kanlı bir darbe girişimine sahne oldu” Ülkemizi daha büyük bir karanlığa sürükleyecek bu kanlı darbe girişiminin engellenmesi sonrasında AKP kendi karşı-darbesini yürürlüğe koydu. OHAL bu sivil darbe sürecinin yeni evresi oldu. AKP, bu OHAL düzenini daha da kalıcı hale getirmeyi amaçlıyor” ifadelerini kullandı.

“Emekten yana ilerici güçler olarak yaşanan sürece sessiz kalmayacağız. Sokağı şeriat-hilafet çağrılarına terk etmeyeceğiz. Eşitliğin, özgürlüğün, laikliğin, gerçek demokrasinin sesini yükselteceğiz. AKP’nin gerici iklimi kurumsallaştırma hamlelerine karşı duracağız, izin vermeyeceğiz” denilen açıklamada Taksim’de düzenlenecek  ‘Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi’ne kendi kitlesiyle katılacağını açıkladı.

Açıklamada şu çağrı yapıldı:

“Birleşik Haziran Hareketi, Haziran Türkiyesi’nin sözünü söylemek, eşit, özgür, laik bir Türkiye mücadelesini yükseltmek, sokağı AKP’ye terk etmemek ve dikta rejimine “dur” demek için 24 Temmuz Pazar günü bir araya gelecek, meydanları darbeciliğin ve dinci gericiliğin hiçbir türüne bırakmayacağını haykırmak için Taksim’e yürüyoruz. Halkımızı omuz omuza yürümeye çağırıyoruz. 24 Temmuz Pazar günü 16.00’da Osmanbey metro durağında buluşuyoruz.”